- Home
- Externe
- (12.01.2022, 19:40)
- Mihai Draghici
Delegaţia Rusiei a avertizat asupra riscurilor activităţilor militare NATO şi continuării extinderii
Delegaţia rusă a denunţat, cu ocazia reuniunii NATO-Rusia, activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice, avertizând asupra riscurilor continuării procesului de extindere, a afirmat, miercuri seară, Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.
Urmărește
2255 afișări
"Reuniunea de astăzi a fost dedicată în mod precis analizării factorilor care contribuie la degradarea securităţii europene, pe care noi i-am observat în ultimii ani", a declarat Aleksandr Gruşko, citat de agenţiile Sputnik şi RIA Novosti.
Diplomatul rus a criticat extinderea NATO spre frontierele Rusiei, avertizând că acest lucru generează riscuri semnificative de securitate. "În momentul de faţă, sunt numeroase ţări devenite membre NATO care sunt folosite în mod deschis pentru a fi proiectată forţă împotriva Rusiei din diverse zone geografice. Acest lucru erodează grav securitatea noastră şi creează riscuri inacceptabile asupra securităţii noastre, pe care le vom contracara. Extinderea NATO nu va rezolva problemele de securitate din Europa", a atras atenţia Aleksandr Gruşko.
"NATO alocă resurse colosale pentru eforturile de izolare a Rusiei şi nici măcar nu ascunde că aceasta este misiunea Alianţei. Iar acest lucru are un impact distructiv asupra acţiunilor de construire a securităţii europene pe un alt tip de principii", a subliniat Aleksandr Gruşko.
Diplomatul rus a salutat organizarea sesiunii Consiliului NATO-Rusia, explicând că reuniunea a fost "necesară". "Am discutat direct, sincer, fără a ne ascunde după colţuri, utilizând formule corecte din punct de vedere politic, am argumentat că o escaladare a situaţiei riscă să conducă la cele mai imprevizibile şi grave consecinţe pentru securitatea Europei. Iar Rusia nu este de acord cu un astfel de scenariu", a insistat Aleksandr Gruşko.
Delegaţia rusă, condusă de Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, şi de Aleksander Fomin, adjunct al ministrului rus al Apărării, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze echipamente militare Ucrainei.
Înaintea Consiliului NATO-Rusia, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, conform agenţiei Associated Press, că Rusia aşteaptă răspunsuri rapide privind garanţiile de securitate. "Situaţia securităţii europene şi cea a intereselor noastre naţionale au atins un punct critic. Este destul de evident că extinderea NATO generează ameninţări pentru noi", a subliniat Dmitri Peskov.
Alianţa Nord-Atlantică şi delegaţia rusă au stabilit să continue dialogul, în pofida tensiunilor generate de mobilizarea trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. "Ambele părţi au exprimat necesitatea de a dialoga şi de a analiza posibilitatea programării unor viitoare reuniuni", a afirmat Jens Stoltenberg, subliniind însă că discuţiile despre Ucraina nu vor fi simple. "Există diferenţe semnificative între ţările NATO şi Rusia" în privinţa Ucrainei, a precizat secretarul general NATO, reafirmând ideea că Administraţia de la Kiev are dreptul să stabilească propriile politici în materie de securitate şi că NATO va menţine posibilitatea admiterii de noi state. "Nimeni altcineva nu trebuie să aibă nimic de spus, sigur că Rusia nu are drept de veto" privind extinderea NATO, a insistat Stoltenberg. Statele membre NATO au propus, în cadrul dialogului cu Rusia, măsuri de control al armamentului şi de limitare a sistemelor balistice, pe bază de reciprocitate, a subliniat Jens Stoltenberg.
Administraţia Vladimir Putin se opune extinderii NATO spre est şi cere garanţii că nu vor fi instalate sisteme militare de atac în apropierea frontierelor ruse.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Fiul Laurei Vicol, viață de nabab în Elveția și Monaco! Câte sute de mii de euro îi transfera mama lui, regulat
CANCAN.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe