- Home
- Externe
- WASHINGTON, (04.12.2014, 08:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Delegaţia UE care a vizitat Guantanamo propune aplicarea unui tratament diferenţiat deţinuţilor
O delegaţie europeană a propus miercuri, la Washington, după ce s-a întors de la Guantanamo Bay (Cuba), ca deţinuţii consideraţi "eliberabili" să poată beneficia de condiţii de detenţie mai flexibile, a anunţat un ataşat parlamentar.
Urmărește
111 afișări
Delegaţia UE care a vizitat Guantanamo propune aplicarea unui tratament diferenţiat deţinuţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această delegaţie informală de cinci eurodeputaţi, condusă de fostul ministru francez al Justiţiei Rachida Dati şi din care face parte şi românca Ramona Mănescu, a vizitat anumite sectoare de detenţie din închisoarea militară marţi, în perspectiva închiderii acestora, o promisiune neonorată încă a preşedintelui american Barack Obama.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Dintre cei 142 de bărbaţi închişi la Guantanamo, 73 au primit o aprobare din partea autorităţilor americane în vederea unui transfer.
Într-un interviu pentru AFP, la Washington, Rachida Dati a subliniat "condiţiile de detenţie extrem de radicale pentru profile despre care există probe absolut minore".
În întâlniri, miercuri, la Departamentul de Stat şi Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei Statelor Americane (OEA), delegaţia europeană a propus ca aceşti 73 de bărbaţi să fie deţinuţi separat, într-un sector distinct, "pentru a trimite un semnal pozitiv ţărilor terţe" susceptibile să-i primească, a declarat pentru AFP Philip Kyle, ataşatul parlamentar al lui Dati.
Cu excepţia a aproximativ 15 deţinuţi "de mare valoare", inclusiv cei acuzaţi în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001, închişi în sectorul 7, deţinuţii sunt încarceraţi în sectoarele 5 şi 6.
În funcţie de comportamentul lor în închisoare se stabileşte repartizarea într-unul dintre aceste două sectoare, Camp 5 fiind rezervat "disciplinării".
Propunerea constă în regruparea bărbaţilor "eliberabili" într-un sector cu condiţii mai flexibile, după modelul Camp Iguana, în care erau deţinuţi anterior uigurii înainte să fie eliberaţi.
"Când ajungi acolo, nu găseşti un centru de detenţie în sensul clasic, ci mai degrabă un centru de retenţie, adică excluzi din societate oameni pe care-i consideri periculoşi sau potenţial periculoşi", a spus Dati.
"Această periculozitate este necesar să fie declinată, dovedită, stabilită, iar atunci când nu o poţi nici stabili şi nici dovedi (...) ei nu sunt susceptibili să rămână" la Guantanamo.
Dar deoarece Congresul american refuză să anuleze restricţiile pe care le-a impus cu privire la transferurile de deţinuţi din Statele Unite, administraţia Obama este nevoită să caute ţări care să-i găzduiască pe deţinuţii "eliberabili", singura condiţie pentru golirea centrului şi închiderea lui.
"Să lucrăm asupra acestei periculozităţi", a pledat Rachida Dati. "Condiţiile de detenţie, în opinia mea, pot radicaliza şi mai mult, pot creşte nivelul de pericol", a adăugat ea.
"Dacă americanii spun «noi nu dorim să primim (deţinuţi) pentru că există probleme de securitate», cum vreţi să fie acceptată pedagogia către alte ţări, mai ales ţări europene, atunci când se spune «securitatea noastră este cea care este ameinţată, dar voi îi puteţi găzdui din motive umanitare»", a subliniat ea.
"Nu puteţi invoca securitatea voastră şi motive umanitare pentru noi", a rezumat deputata europeană, după ce s-a întâlnit cu Cliff Sloan, emisarul special al lui Barack Obama însărcinat cu închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay.
"Le-am vorbit despre dificultatea Europei de a-i primi", a mai declarat fostul ministru. "Europa din 2003 nu este Europa din 2014. Franţa, Belgia sau Anglia sunt lovite din plin de jihadism" şi "este necesar să fim foarte atenţi să nu ne agravăm propriile dificultăţi", a subliniat Dati.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe