„Este ceva nemaivăzut, dar am votat pentru adversarul meu”, a declarat Mels Eleusizov, liderul Uniunii Ecologiste Tabigat, prezentând presei buletinul de vot înainte de a-l introduce în urnă.
„Este un semn de respect pentru învingător”, a adăugat el.
Victoria lui Nazarbaiev la alegerile prezidenţiale de duminică este certă, după ce opoziţia a decis să boicoteze scrutinul, iar ceilalţi doi contracandidaţi – comunistul Jambil Ahmetbekov şi senatorul Gani Kasimov – s-au pronunţat deja în favoarea prelungirii mandatului acestuia până în 2020.
Scrutinul a fost criticat de observatori, care afirmă că întreaga campanie a fost dominată de preşedintele în exerciţiu.
Mai mult de nouă milioane de alegători au fost aşteptaţi să voteze în cele 9.700 de secţii de vot, care s-au deschis la ora locală 7.00 (4.00, ora României) şi urmează să se închidă la ora 20.00 (17.00, ora României).
Nazarbaiev, în vârstă de 70 de ani, a anunţat în mod neaşteptat, la sfârşitul lunii ianuarie, convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate, respingând propunerea parlamentară de organizare a unui referendum pentru prelungirea până în 2020 a mandatului său la conducerea statului. Decizia a fost anunţată după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat în termeni duri iniţiativa Parlamentului controlat de partidul lui Nazarbaiev.
Opoziţia a boicotat alegerile, apreciind că nu a avut la dispoziţie suficient timp pentru a-şi pregăti participarea la scrutin.
Nazarbaiev a obţinut în 2010 titlul de „elbassy” (şeful naţiunii), care îi conferă dreptul de a decide marile orientări politice ale ţării, dar şi imunitate pe viaţă.