Demisie în administraţia americană

Preşedintele american, Barack Obama, a acceptat demisia comandantului flotilei sale aeriene, după ce un avion prezidenţial a survolat la joasă altitudine oraşul New York, provocând panică în rândurile locuitorilor, a anunţat vineri Casa Albă.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Demisie în administraţia americană

Demisie în administraţia americană (Imagine: Mediafax Foto)

Demisia directorului biroului militar al Casei Albe, care coordonează şi flotila aeriană a preşedintelui american, este prima astfel de măsură în cadrul administraţiei Obama.

"Controversa creată de fotografierea flotilei aeriene prezidenţiale deasupra New York-ului a făcut imposibil să mai conduc în mod eficient biroul militar al Casei Albe", afirmă Louis Caldera în scrisoarea de demisie datată în aprilie.

Obama a cerut, la sfârşitul lunii aprilie, declanşarea unei anchete asupra operaţiunii.

Un avion Boeing prezidenţial, escortat de două avioane de vânătoare, a survolat la joasă altitudine oraşul New York în data de 27 aprilie, în apropiere de Ground Zero şi statuia Libertăţii, în vederea realizării de noi fotografii oficiale.

Trecerea avioanelor prin spaţiul aerian al oraşului New York a provocat panică şi a determinat evacuarea mai multor clădiri, iar primarul Michael Bloomberg şi-a exprimat nemulţumirea.

Obama nu se afla la bordul avionului, unul dintre cele utilizate în mod obişnuit de preşedintele american pentru deplasări, iar Casa Albă a precizat că nu a avut cunoştinţă despre această iniţiativă până în momentul efectuării survolului.

"A fost o greşeală (...). Este ceva despre care am aflat odată cu voi toţi, dar aşa ceva nu se va mai întâmpla", a declarat preşedintele american.

Într-un raport intern datat 5 mai, avocaţii Casei Albe au detaliat diversele faze ale procesului de autorizare a zborului din 27 aprilie. Avocaţii au ajuns la concluzia că în cadrul biroului militar al Casei Albe există "ambiguităţi structurale şi organizaţionale" şi au recomandat efectuarea unei anchete complete.

O altă anchetă internă pe această temă se desfăşoară şi la Pentagon, iar secretarul Apărării, Robert Gates, şi-a exprimat îngrijorarea, într-o scrisoare publicată vineri.

"Sunt îngrijorat că această misiune publică şi foarte vizibilă nu a beneficiat de un plan de comunicare adecvat, nici de un studiu prealabil şi o avizare din partea responsabililor forţelor aeriene ai Ministerului Apărării", a afirmat el, referindu-se la operaţiunea care a implicat costuri de 357.000 de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici