- Home
- Externe
- (27.01.2025, 13:34)
- Andrei Rachieru
Democraţia limitată: De ce milioane de oameni din Germania nu pot vota
- Aproape 10 milioane de oameni din Germania nu pot vota din cauza lipsei cetăţeniei germane, ceea ce duce la o excluziune politică semnificativă.
- Reformele din 2024 au permis rezidenţilor internaţionali să aplice pentru cetăţenie mai uşor, dar procesul rămâne încă dificil pentru persoanele cu venituri mici.
Urmărește
932 afișări
Cine poate vota în Germania?
În Germania, doar cetăţenii germani care au împlinit 18 ani şi care au locuit cel puţin 3 luni în ţară pot vota la alegerile federale şi de stat. De asemenea, cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc în Germania pot participa la alegerile municipale şi în alegerile pentru Parlamentul European. Totuşi, cetăţenii străini care nu au cetăţenie germană nu pot vota în alegerile federale sau de stat, chiar dacă trăiesc în Germania de mult timp, informează DW.
Reformele din 2024 şi accesul la cetăţenie
În ianuarie 2024, Germania a adoptat reforme importante pentru a face obţinerea cetăţeniei mai accesibilă. Acum, rezidenţii internaţionali pot aplica pentru cetăţenie germană după 5 ani de trai în ţară (în cazuri excepţionale, 3 ani). De asemenea, aceştia pot deţine şi cetăţenia duală, un drept până recent limitat doar pentru cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, procesul rămâne complicat, costisitor şi implică cerinţe precum traducerea documentelor oficiale şi dovedirea unui anumit nivel de cunoaştere a limbii germane.
Deficitul democratic şi excluderea cetăţenilor străini
Una dintre problemele majore ale Germaniei este ceea ce se numeşte „deficitul democratic”. Acesta se referă la faptul că milioane de rezidenţi care nu au cetăţenie germană nu pot participa la procesul electoral, ceea ce duce la o excluziune politică semnificativă. Aceasta afectează calitatea democraţiei, deoarece o mare parte a populaţiei nu are posibilitatea de a influenţa politicile care le afectează viaţa de zi cu zi.
Excluderea cetăţenilor săraci şi dificultăţile economice
Obţinerea cetăţeniei germane poate fi extrem de dificilă pentru persoanele cu locuri de muncă prost plătite. Deşi regulile s-au relaxat în ultimii ani, pentru cei care nu au un loc de muncă stabil sau au venituri mici, procesul de naturalizare rămâne un obstacol major. Această excludere economică are un impact direct asupra participării lor politice şi a integrării în societatea germană.
Impactul asupra reprezentării politice
În ciuda faptului că aproximativ 11% dintre membrii Bundestag-ului (parlamentul federal german) au un fundal internaţional, doar 7% dintre membrii parlamentelor regionale provin din grupuri cu un background internaţional. În anumite zone din estul Germaniei, acest procent este mai mic de 1%. Aceasta subliniază faptul că, deşi există o diversitate semnificativă de populaţie cu origini internaţionale, reprezentarea politică nu reflectă pe deplin acest lucru.
Viitorul votului în Germania
Deşi discuţiile privind drepturile de vot pentru cetăţenii non-germani sunt în desfăşurare de decenii, schimbările legislative sunt puţin probabile în viitorul apropiat. Majoritatea partidelor politice din Germania, în special cele conservatoare, nu susţin extinderea drepturilor de vot pentru cetăţenii străini. De fapt, unele partide au sugerat chiar că cetăţenia germană ar putea fi revocată pentru persoanele care au obţinut-o, ceea ce indică o reticenţă generală faţă de orice formă de liberalizare a sistemului electoral.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Danemarca cere unitate europeană în fața presiunilor lui Trump asupra Groenlandei
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Caz tulburător la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Cristina a murit la 39 de ani, deşi medicii spuneau că este bine
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:23
-
ieri, 22:51
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1070. Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia / SBU demontează reţeaua de spioni ruşi care viza avioanele F-16 / Zelenski s-a întâlnit cu Macron şi preşedintele Consiliului European, în Polonia / Rafinăria de petrol Ryazan din Rusia îşi suspendă activitatea / Atacuri ruseşti asupra a 9 comunităţi din regiunea Sumy