Departamentul american al Apărării va păstra patru brigăzi de luptă în Europa

Departamentul american al Apărării a decis să păstreze patru brigăzi de luptă în Europa, precum şi un cartier general al armatei pe continent, potrivit raportului Quadrennial Defense Review (QDR), citat de Stars and Stripes, în ediţia electronică de miercuri.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Departamentul american al Apărării va păstra patru brigăzi de luptă în Europa

Departamentul american al Apărării va păstra patru brigăzi de luptă în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Brigăzile vor rămâne în Europa până la o revizuire a strategiei NATO şi o evaluare din partea Statelor Unite a reţelei lor defensive pe continent, potrivit QDR, publicat luni. Purtătorul de cuvânt al NATO, Robert Pszczel, a declarat, marţi, că strategia, care urmează să fie decisă la summitul NATO din Portugalia în luna noiembrie, se referă la mediul de securitate şi subliniază principalele obiective ale Alianţei în anii următori.

Două dintre brigăzile de luptă vizate sunt localizate în Germania. Ele fuseseră programate să se întoarcă în Statele Unite în 2012. Dar comandantul forţelor americane din Europa, generalul Carter Ham, a recomandat în 2009 Comandamentului European al Statelor Unite ca aceste brigăzi să rămână în Germania pe termen nedefinit.

"Cele două probleme principale pentru mine sunt de a avea suficiente forţe terestre pentru a ne putea îndeplini nu doar cerinţele operaţionale curente, în principal în regiunea (Comandamentului Central american), dar şi de a menţine abilitatea de a ne angaja şi a efectua exerciţii alături de aliaţii noştri europeni", declarase Ham, în februarie 2009.

Unităţile americane din Europa conduc antrenamente periodice cu militarii europeni, dintre care mulţi operează alături de forţele americane din Afganistan, ca parte a Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate. Pentagonul cheltuieşte peste 100 de milioane de dolari pentru a construi noi baze militare în Bulgaria şi România, unde peste 2.000 de trupe au fost instruite vara trecută.

Potrivit QDR, Departamentul american al Apărării consideră că "o prezenţă militară robustă a Statelor Unite în Europa este menită să împiedice intimidarea politică a aliaţilor şi partenerilor". Prezenţa promovează stabilitatea în regiunea Mării Egee, în Balcani, Caucaz şi regiunea Mării Negre şi demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii NATO. Într-o declaraţie publicată marţi, purtătorul de cuvânt al forţelor americane din Europa, Bruce Anderson, a reiterat faptul că, potrivit QDR, un parteneriat transatlantic puternic şi relaţiile bilaterale cu Guvernele europene sunt de o importanţa centrală pentru securitatea Statelor Unite.

Raportul Departamentului Apărării a cerut de asemenea mobilizarea unui sistem american revizuit de apărare antirachetă în Europa şi o prezenţă navală intensificată în regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici