Prima pagină » Știri externe » Deputat bulgar: Aderarea la Schengen, afectată de politica internă din unele state UE

Deputat bulgar: Aderarea la Schengen, afectată de politica internă din unele state UE

State europene importante se joacă, din motive politice, cu aspiraţiile Bulgariei şi României de a adera la spaţiul Schengen, a afirmat, sâmbătă, Dobroslav Dimitrov, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul bulgar.
Deputat bulgar: Aderarea la Schengen, afectată de politica internă din unele state UE

Guvernul olandez a decis, vineri, să se opună aderării în 2011 a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Germania, Suedia, Danemarca şi Finlanda au puncte de vedere asemănătoare, potrivit Novinite.com.

„Cred că Bulgaria şi România sunt obişnuite să calmeze problemele interne care nu au nici o legătură cu situaţia reală”, a spus Dimitrov.

„Din păcate, în Europa occidentală se înregistrează o intensificare a euroscepticismului, care împiedică acceptarea noilor membri într-un mod mai primitor. Nu cred că este abordarea corectă şi sperăm că vor înţelege că, până la urmă, nu ajută”, a adăugat el.

Dimitrov a criticat atitudinea acestor state faţă de Bulgaria, apreciind că, în unele domenii, ţara sa are rezultate mai bune decât multe alte state membre UE. „Categoric, Bulgaria nu poate rămâne acest clişeu despre care s-au obişnuit să vorbească oamenii. Deoarece în Europa există probleme serioase cu care Bulgaria se descurcă mai bine decât unii din vechii membri, cum sunt criza datoriilor sau disciplina financiară”, a afirmat Dimitrov, membru al partidului de guvernământ GERB.

El a reamintit că Parlamentul European a aprobat, cu trei luni în urmă, un raport care confirma că Bulgaria şi România au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Dimitrov s-a declarat însă optimist, afirmând că „Bulgaria a făcut progrese enorme”. „Acest lucru este recunoscut de toţi partenerii noştri şi toţi văd că ne îndreptăm în direcţia corectă. Problema este dacă ei pot lua această decizie fără să aibă de suferit în plan politic acasă. Este o chestiune de principiu – dacă vor exista standarde duble în UE. Bulgaria a îndeplinit criteriile şi nu vom accepta o astfel de atitudine. Dar să nu vorbim la trecut; să aşteptăm întâlnirea din 22 septembrie”, a mai spus el.

Olanda a anunţat vineri că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen. „S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei”, a declarat Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. „Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială”, a adăugat ea.

„Guvernul a spus că nu vrea în nici o manieră ca (spaţiul Schengen-n.r.) să fie deschis şi, prin urmare, nu vom aproba nici măcar intrarea parţială” a României şi Bulgariei, a subliniat ea. „În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles”, a spus de Boer.