Ostrovski nu a exclus posibilitatea „ca Rusia să recunoască independenţa RMN (Transnistria-n.r.) conform experienţei Osetiei de Sud şi Abhaziei, dacă politica autorităţilor moldovene se va desfăşura în contradicţie cu principiile şi normele general recunoscute ale dreptului internaţional şi cu interesele poporului Transnistriei”.
El a precizat, în cadrul conferinţei online „Politica Rusiei în spaţiul postsovietic”, că nu vor fi puse condiţii şi nici nu se vor exercita presiuni în relaţiile cu Transnistria. „Dacă Rusia va fi împinsă să soluţioneze problema doar într-o singură cheie – să susţină poporul Transnistriei şi să recunoască independenţa RMN – şi în acest caz poporul transnistrean va susţine şi se va considera al Rusiei, pot doar spune că Rusia nu este o casă de schimb”.
Referindu-se la noua conducere a Republicii Moldova, el a spus că Federaţia Rusă a considerat întotdeauna şi va considera Chişinăul drept „partenerul său în CSI, indiferent de culoarea politică a liderilor ei”.
„Alegerea preşedintelui Parlamentului este voia deputaţilor Moldovei. Dacă au hotărât aşa, atunci ei sunt responsabili într-un anumit grad nu numai pentru lucrul Parlamentului, dar şi pentru situaţia ţării în întregime, pentru situaţia minorităţilor naţionale”, a menţionat deputatul rus.
În acelaşi timp, el a subliniat că există „tendinţa periculoasă de îngustare a spaţiului limbii ruse şi de lezare a intereselor populaţiei vorbitoare de limbă rusă”.
„După cum arată istoria, cel mai bine e să începi activitatea statală şi politică prin ridicarea economiei, îmbunătăţirea vieţii populaţiei, asigurarea egalităţii drepturilor şi libertăţilor. Doar în aceasta constă cheia conducerii cu succes şi a dezvoltării ţării în întregime”, a spus Ostrovski.
Potrivit deputatului, „în Transnistria locuiesc circa 200.000 de cetăţeni ruşi şi Rusia nu poate ignora acest fapt, deoarece interesele poporului şi drepturile lui sunt mai presus de orice”.