Deputaţii cehi se reunesc pentru a vota dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului

Deputaţii cehi se reunesc marţi pentru a decide dizolvarea Camerei inferioare şi organizarea alegerilor anticipate care să pună capăt crizei politice provocate de îndepărtarea Guvernului de centru-dreapta al lui Petr Necas.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Deputaţii cehi se reunesc pentru a vota dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului

Deputaţii cehi se reunesc pentru a vota dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această şedinţă, prevăzută să înceapă la ora 12.00 GMT (15.00 ora României), are loc după recentul refuz al Parlamentului de a aproba "un Guvern de experţi" al economistului de stânga Jiri Rusnok, un aliat apropiat al preşedintelui Milos Zeman.

Cabinetul lui Rusnok, numit şi "Guvernul prezidenţial", a fost numit la 10 iulie pentru a-l înlocui pe cel al lui Necas, (ODS, dreapta), îndepărtat de la putere în iunie, după arestarea spectaculoasă a colaboratoarei şi amantei sale, Jana Nagyova, pentru acuzaţii de corupţie.

"Nu am un glob de cristal pentru a ghici rezultatul votului de marţi, dar se pare că în cadrul Parlamentului există o majoritate calificată (trei cincimi, respectiv 120 din totalul de 200 de deputaţi, n.red.) favorabilă dizolvării", a declarat pentru AFP analistul politic Jiri Pehe.

O primă tentativă de autodizolvare a Camerei a eşuat la 17 iulie.

Dacă deputaţii decid de această dată dizolvarea, vor fi organizate alegeri anticipate în termen de 60 de zile după validarea acestei decizii de către preşedinte.

Patru dintre cele şase partide parlamentare, care dispun împreună de 133 de voturi, vor dizolvarea Parlamentului: social-democraţii CSSD, comuniştii KSCM, partidul de centru VV şi cel de dreapta TOP 09, membri al fostei coaliţii de centru-dreapta.

ODS şi formaţiunea de centru LIDEM par să se opună dizolvării, preferând organizarea alegerilor legislative la termen, în mai 2014.

Creditat cu 30-35 la sută din intenţiile de vot în sondaje, CSSD este favorit la următorul scrutin legislativ, clasându-se în faţa KSCM (15-20 la sută), TOP 09 (12-15 la sută) şi ODS (5-12 la sută).

"Cele două partide de dreapta principale, TOP 09 şi ODS, îşi dau seama că vor suferi, probabil, o înfrângere. Dar scrutinul anticipat ar fi mai avantajos pentru TOP 09, care ar putea deveni o forţă dominantă a dreptei, în detrimentul ODS aflat în plină criză", apreciază Pehe.

Potrivit lui, CSSD ar urma să formeze un Guvern minoritar, beneficiind de susţinerea tacită a partidului comunist, care va reveni astfel la conducere pentru prima dată de la Revoluţia de Catifea din 1989.

Martin Pecina, ministru de Interne în cadrul Cabinetului Rusnok, a creat duminică o surpriză apreciind că TOP 09 nu va vota până la urmă dizolvarea Parlamentului.

"Eu sunt un pic sceptic. De fapt, cred că TOP 09 îşi va schimba părerea şi va vrea să mai aştepte. Camera nu va fi dizolvată decât cel mai devreme în septembrie", a afirmat el pentru televiziunea publică CT.

Această declaraţie l-a iritat pe vicepreşedintele TOP 09, Miroslav Kalousek. "Toţi (cei 42 de) deputaţi ai TOP 09 vor vota pentru dizolvarea Camerei", a declarat el, înainte de califica drept "ilegitimă" guvernarea Rusnok, care continuă să conducă ţara în pofida neacordării votului de încredere.

Preşedintele Milos Zeman, veteran al stângii cehe şi ales în ianuarie la preşedinţie prin vot universal direct, a anunţat săptămâna trecută că alegerile legislative vor putea avea loc la 25 şi 26 octombrie.

Această dată se poate dovedi simbolică deoarece este urmată de sărbătoarea naţională a ţării la 28 octombrie, ziua aniversară a independenţei Cehoslovaciei în 1918.

"Organizarea de alegeri anticipate în cel mai scurt timp ar fi avantajoasă pentru stânga, deoarece mulţi alegători nu au uitat puternica nemulţumire faţă de Guvernul Necas", afirmă Pehe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici