Deputaţii elveţieni aprobă abandonarea progresivă a energiei nucleare

Deputaţii elveţieni au aprobat miercuri planurile prezentate de Guvern pentru abandonarea progresivă a energiei nucleare înainte de 2034, deschizând calea unui lung proces politic care ar urma să se încheie în câteva luni, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

Membrii Consiliului Naţional (Camera inferioară a Parlamentului) au examinat o sută de moţiuni depuse de diferite partide privind viitorul energiei nucleare, dezvoltarea energiilor regenerabile şi economisirea electricităţii.

Dintre moţiunile votate, cea mai importantă a fost a deputatului de centru Roberto Schmidt, care a propus ca nici o autorizaţie să nu mai fie acordată pentru construcţia centralelor nucleare. Acest text a fost adoptat cu 101 voturi pentru, 54 împotrivă şi 36 de abţineri.

La 16 iunie, membrii Consiliului Statelor (Camera superioară) se vor reuni pentru a dezbate şi ei viitorul energiei nucleare în Elveţia.

Totuşi, dezbaterile din iunie din Parlamentul elveţian sunt destinate doar unei discuţii de principiu privind abandonarea energiei atomice.

Decizia concretă de a nu înlocui centralele nucleare după încheierea duratei lor de funcţionare va fi luată "în mai multe luni", prin adoptarea unor legi şi amendamente, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului şi Energiei.

Noile texte ale legilor privind oprirea centralelor vor putea apoi să fie supuse unui referendum.

Confederaţia Elveţiană dispune de cinci reactoare nucleare, toate situate în estul ţării. Potrivit recomandărilor Guvernului de la sfârşitul lui mai, reactorul Beznau I va trebui decuplat de la reţea în 2019, Beznau II şi Mühleberg în 2022, Gösgen în 2029 şi Leibstadt în 2034.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici