Acest atac, soldat cu 150 de morţi, majoritatea elevi, a şocat populaţia din Pakistan, ţară musulmană cu aproape 200 de milioane de locuitori, care se confruntă de opt ani cu atacurile talibanilor locali, aflaţi în luptă împotriva puterii de la Islamabd, acuzată că susţine războiul american împotriva terorismului.
În urma acestui atac, armata a intensificat raidurile împotriva refugiilor talibanilor din nord-vestul ţării, în apropiere de frontiera afgană. Guvernul a ridicat de asemenea moratoriul din 2008 asupra pedepsei cu moartea în cazurile de terorism, o decizie criticată de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de Uniunea Europeană.
Premierul Nawaz Sharif îşi anunţase intenţia de a amenda Constituţia pentru a crea, pe o perioadă de doi ani, tribunale militare antiteroriste.
Orice modificare constituţională în Pakistan necesită voturile a două treimi dintre membrii Adunării Naţionale, adică cel puţin 228 din 342 de deputaţi. Marţi, 247 de deputaţi au votat în favoarea celui de-al 21-lea amendament al Constituţiei, care autorizează crearea tribunalelor antiteroriste.
După votul deputaţilor, amendamentul trebuie aprobat miercuri şi de Senat, însă votul va fi o formalitate având în vedere componenţa Camerei superioare, controlată de partide favorabile acestor tribunale.