- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (17.04.2013, 17:55)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputatul moldovean Valeriu Gumă, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare
Deputatul moldovean Valeriu Gumă a fost condamnat definitiv, miercuri, la patru ani de închisoare cu executare, de către judecătorii instanţei supreme, care au respins recursurile în dosarul de corupţie al acestuia.
Urmărește
384 afișări
Deputatul moldovean Valeriu Gumă, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare (Imagine: Claudiu Irimie/ Mediafax Foto)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins ca nefondate atât recursul făcut de procurorii anticorupţie, cât şi pe cel al deputatului din Republica Moldova împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
Astfel, Gumă are de executat patru ani de închisoare pentru faptele de corupţie pentru care a fost judecat.
Decizia de miercuri a ICCJ este definitivă, astfel că Gumă urmează să fie încarcerat.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 13 iunie 2012, ca deputatul moldovean Valeriu Gumă să execute patru ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat că a încercat, prin complici, mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru menţinerea privatizării unei firme unde era acţionar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
-
Putin şi-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” cu avionul azer a avut loc în spaţiul rusesc
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis atunci schimbarea condamnării primite de Valeriu Gumă în 3 noiembrie 2011, din pedeapsă cu suspendare în patru ani de închisoare cu executare.
În 3 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Valeriu Gumă, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la doi ani de închisoare cu suspendare.
Valeriu Gumă a a fost condamnat atunci la un an şi jumătate de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi la câte doi ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Tribunalul a decis ca Valeriu Gumă să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de doi ani de închisoare, şi a suspendat efectuarea acesteia, stabilind un termen de încercare de patru ani.
Deputatul moldovean Valeriu Gumă a fost deferit justiţiei în 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din AVAS, pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Gumă a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia - n.r.), i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, în acea perioadă consilier al vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), "care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii".
În schimbul banilor, Alexandru Mândruţ urma să îi determine pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a societăţii Gerom Buzău (Valeriu Gumă fiind unul din acţionarii societăţii - n.r.).
"Acest beneficiu era urmărit de inculpatul Gumă Valeriu întrucât AVAS era îndreptăţită să desfiinţeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin acest contract încheiat în septembrie 2002", susţineau procurorii DNA.
Dosarul lui Valeriu Gumă este desprins din cel în care Alexandru Mândruţ a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Alături de Mândruţ, în 24 aprilie 2007 au fost trimişi în judecată Ludmila Buzu, pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită şi Sergiu Bulăţel, pentru dare de mită.
Mândruţ, care din luna ianuarie 2007 devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul AVAS, ar fi primit în 27 februarie 2007 suma de 20.000 de dolari, de la Sergiu Bulăţel, prin intermediul Ludmilei Buzu".
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe