Prima pagină » Știri externe » Ducesa de York, judecată în Turcia pentru atingere adusă drepturilor unor copii

Ducesa de York, judecată în Turcia pentru atingere adusă drepturilor unor copii

Un tribunal din Ankara a început, vineri, să o judece în contumacie pe Sarah Ferguson, ducesa de York şi fosta soţie a celui de-al doilea fiu al reginei Elizabeth a II-a, Andrew, pentru un documentar filmat de acuzată, care denunţă condiţiile de viaţă din orfelinatele turce.
Ducesa de York, judecată în Turcia pentru atingere adusă drepturilor unor copii

Ducesa de York este acuzată de „atingere adusă vieţii private a cinci copii” de la orfelinatul pentru copii cu handicap din Saray, de la periferia capitalei turce, unde a efectuat o filmare cu camera ascunsă în septembrie 2008, precizează agenţia de presă Anatolia.

Actul de acuzare emis în luna ianuarie pe numele ducesei de York cere ca aceasta să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte penale, cuprinsă între 7 şi 22 de ani şi jumătate.

Vineri, în deschiderea procesului, avocatul ei, Cansu Sahin, a citit o „cerere de conciliere”, pe care partea civilă trebuie să o analizeze până la audierea următoare, la care, potrivit cerinţelor judecătorului, ducesa de York trebuie să fie prezentă.

Documentarul a fost difuzat pe postul britanic de televiziune ITV1, în noiembrie 2008.

Filmul prezintă scene puternice, cu un băieţel cu handicap întins pe jos, pe un culoar, unde s-a târât pentru a se apropia de lumina soarelui, dar şi cu un alt băieţel care este închis într-o cutie din lemn.

Ankara a acuzat-o pe Sarah Ferguson de reavoinţă şi că a vrut să „păteze” reputaţia Turciei.

În 2009, un tribunal din Ankara a solicitat extrădarea către Turcia a ducesei Sarah Ferguson, cerând, de asemenea, ajutorul Marii Britanii pentru judecarea acesteia în virtutea unui acord bilateral de cooperare în materie de justiţie. Autorităţile de la Londra au refuzat această solicitare în 2011.

Un purtător de cuvânt al ducesei Sarah Ferguson afirma în luna ianuarie, după publicarea actului de acuzare:

„Guvernul britanic a refuzat să dea curs solicitării de ajutor formulate de Turcia, deci, din punct de vedere (al autorităţilor) britanice, Ministerul de Interne ne-a anunţat că dosarul a fost închis”.

Refuzul britanic a fost motivat prin faptul „că ajutorul solicitat ar fi putut compromite suveranitatea, securitatea, ordinea publică şi alte interese esenţiale ale Marii Britanii”, a explicat acelaşi purtător de cuvânt.