„În contextul în care rezoluţiile 1.970 şi 1.973 interzic exportul de mărfuri care pot fi utilizate în acţiuni militare (…) în Libia, aplicarea acestor rezoluţii a fost deturnată de la scopul său şi transformată în ceea ce pare a fi o blocadă navală totală„, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Ministerul a adăugat că interdicţia vizează doar importul a tot ceea ce poate fi utilizat în scopuri militare, ca arme, muniţie, vehicule şi echipamente militare, echipamente paramilitare şi piese de schimb.
Ministerul a subliniat că rezoluţiile ONU nu interzic importul de produse de primă necesitate, ca hrană, îmbrăcăminte, hidrocarburi şi medicamente.
Potrivit comunicatului, navelor libiene li s-a „interzis să navigheze în apele libiene, în zona economică exclusivă sau să îşi părăsească porturile”.
Ministerul a denunţat, în special, interdicţia de importare de hidrocarburi din portul Al-Skhira (sudul tunisian), în momentul în care această bogată ţară petroliferă se confruntă cu o penurie de carburant, fără precedent.
Regimul a criticat, de asemenea, restricţiile impuse navelor de pescuit, percheziţionate în permanenţă de forţele coaliţiei, potrivit comunicatului dat publicităţii de agenţia oficială Jana.
Acesta a cerut „comunităţii internaţionale să ia măsuri urgente pentru a pune capăt acestor dificultăţi, pentru a evita orice repercursiuni negative asupra civililor”, a adăugat aceeaşi sursă.
O coaliţie internaţională a intervenit în Libia, la 19 martie, cu un mandat ONU, pentru a pune capăt reprimării sângeroase a revoltei contra regimului autoritarist al colonelului Muammar Kadhafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani. NATO a preluat comanda intervenţiei militare la 31 martie.