Descoperirea unui „computer” vechi de 2000 de ani încă îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă

Un artefact antic numit mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi computer din lume, încă îşi păstrează secretele după mai bine de un secol de la descoperirea sa.

Urmărește
33476 afișări
Imaginea articolului Descoperirea unui „computer” vechi de 2000 de ani încă îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă

Wikipedia Commons

Mecanismul Antikythera este un dispozitiv complex din bronz care datează din secolul al II-lea î.Hr. şi care era folosit pentru a calcula mişcările planetelor, stelelor şi eclipselor.

Dispozitivul a fost găsit în 1901 în epava unei corăbii romane scufundate lângă insula grecească Antikythera. De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat să îi descifreze funcţionarea şi scopul, folosind tehnici avansate de scanare şi modelare.

Un nou studiu publicat în revista Scientific Reports a dezvăluit noi detalii despre mecanismul Antikythera, cum ar fi faptul că avea un sistem de afişare cu două feţe, una pentru mişcările solare şi lunare şi una pentru mişcările planetare. 

Studiul a arătat şi că mecanismul Antikythera era bazat pe o teorie cosmologică grecească care plasa Pământul în centrul universului şi care era diferită de cea folosită de astronomii babilonieni sau egipteni. Acest lucru sugerează că dispozitivul era o creaţie originală şi nu o copie a altor modele anterioare, potrivit indy100

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici