Deşi NATO nu este de acord cu cerinţa lui Trump, de creştere a bugetului apărării la 5% din PIB, vrea în jur de 3,7%. Sugerează că banii ar putea veni din sistemul de pensii sau sănătate
Liderii UE trebuie să regândească priorităţile bugetare şi să crească cheltuielile pentru apărare, a spus noul secretar al NATO, Mark Rutte, Parlamentului European, luni.
Sursa foto: Hepta
„În medie, ţările europene ar putea cheltui până la o pătrime din venitul naţional pe pensii, sănătate şi sistemul de securitate socială, iar noi avem nevoie doar de o mică fracţiune din acea sumă pentru a face apărarea mai puternică”, a spus Rutte, citează Politico.eu.
Declaraţiile lui despre creşterea bugetului dedicat apărării sunt cu atât mai importante cu cât vin în contextul declaraţiilor recente ale lui Trump, care a transmis că aliaţii ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare, cu mult peste media aliată – de 2% - şi cu mult chiar şi peste cât alocă SUA, adică 3,3 %. 24 de state din 32 de aliaţi alocă în prezent în jur de 2% din PIB pentru apărare. România, de exemplu, a alocat anul trecut 2,3%, iar anul acesta va aloca 2,5% din PIB. Polonia este statul care alocă cel mai mult, în 2024 dedicând 4,1%, iar în 2025 plănuind să ajungă la 4,7%. Este şi singura ţară care a fost de acord cu propunerea lui Trump.
Ţinta finală de cheltuieli NATO, a spus Mark Rutte parlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
În ciuda faptului că targetul propus este unul care depăşeşte cu mult disponibilităţile statelor aliate, care cu greu au ajuns la 2% din PIB pentru apărare, preocupările NATO sunt justificate. În ultimele luni, Europa şi, în special, statele aliate s-au confruntat cu tot mai multe atacuri hibride, acţiuni de dezinformare şi ameninţări din partea Rusiei. Totodată, cei mai mulţi experţi militari cred că un conflict Rusia-NATO ar putea avea loc în următorii 10 ani. Cu toate acestea, tocmai pe acest fond instabil, de confuzie şi nesiguranţă, Moscova îşi pune propaganda la treabă şi emite naraţiuni precum blamarea pentru războiul din Ucraina pe NATO sau instigarea cetăţenilor din statele aliate spre cererea ieşirii din Alianţă. Pe acest fond, cu greu vor reuşi liderii să-şi convingă cetăţenii de necesitatea creşterii bugetului apărării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu