Desmond Tutu a denunţat campania din Marea Britanie împotriva migraţiei românilor

Campania împotriva venirii imigranţilor din România şi Bulgaria în Marea Britanie seamănă cu cea a lui Enoch Powell, un conservator devenit faimos în 1968 prin discusul "Râuri de sânge" în care denunţa "povara economică a imigraţiei", avertizează arhiepiscopul Desmond Tutu.

Urmărește
567 afișări
Imaginea articolului Desmond Tutu a denunţat campania din Marea Britanie împotriva migraţiei românilor

Desmond Tutu a denunţat campania din Marea Britanie împotriva migraţiei românilor - presă

Arhiepiscopul, un foarte cunoscut activist în domeniul drepturilor omului, a declarat, citat de publicaţia britanică The Times, că este "foarte îngrijorat", deoarece "auzim aceeaşi placă pe care am auzit-o de la Enoch Powell". El răspundea astfel la întrebarea ce părere are despre anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei la 1 ianuarie, relatează Huffingtonpost.uk.

Arhiepiscopul a făcut această declaraţie în contextul în care, potrivit unui sondaj, aproape jumătate dintre britanici vor ca românii şi bulgarii să nu aibă dreptul să muncească în ţara lor, de la anul, iar peste jumătate apreciază că imigraţia are un efect negativ asupra Marii Britanii. Dezbaterea dinaintea venirii lor este foarte puternică, UKIP, un partid britanic xenofob şi aurosceptic, fiind acuzat că agită "sperietoarea" numărului mare a unor eventuali imigranţi.

Powell, un politician, lingvist şi poet, a avertizat asupra unei imigraţii masive, în faimosul discurs "Râuri de sânge", pe care l-a susţinut în 1968. "Ca romanului, mi se pare că văd râul Tibru spumegând de mult sânge", spunea el.

În comparaţia cu fostul parlamentar conservator, Tutu, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a apreciat că, în opinia sa, acesta a fost "unul dintre cele mai rele momente din istoria modernă".

"Sper să nu rataţi această oportunitate. Ar aduce câştig pe termen scurt. Oamenii sunt îngrijoraţi, pe bună dreptate, desigur, cu privire la (situaţia) economică, dar până la urmă cei care nu împărtăşesc nu ajung mai bogaţi", a declarat arhiepiscopul, în cursul unei ceremonii în care a primit cheile oraşului Londra.

Episcopul Londrei, Richard Chartres, a declarat că imigranţii reprezintă un "avantaj economic". "Diversitatea acestui loc face parte din puterea sa de atracţie", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici