„În Libia există buncăre echipate cu tehnologie elveţiană. Acestea au fost dezvoltate în anii ’80 şi ’90 de birouri de ingineri elveţieni, care au realizat, de asemenea, planurile buncărelor armatei elveţiene”, a declarat Erich Buser.
În opinia acestui inginer pensionar, care a construit numeroase buncăre pentru armata elveţiană, adăposturile regimului libian nu sunt, totuşi, construite pentru a rezista bombelor moderne, capabile să penetreze structuri groase de beton armat, de mai mulţi metri.
Un reportaj al postului Al-Jazeera, prezentând un buncăr de sub o reşedinţă abandonată a colonelului Muammar Kadhafi, la Baida (est), a provocat dezbateri în Confederaţia Helvetică.
Înregistrarea video, realizată în interiorul adăpostului, arată clar numele societăţii elveţiene Luwa, care, în prezent, este specializată în sisteme de aerisire pentru industrie, pe un panou electric de control.
O inscripţie scrisă de mână pe consolă arată că instalaţia a fost testată în ianuarie.
Contactată de AFP, Luwa a declarat doar că a cedat, în anii ’90, divizia sa pentru buncăre unei alte societăţi elveţiene, Andair. Aceasta a precizat, la rândul ei, că „nu este activă în Libia”.
Patronul Andair, Michael Riedo, a declarat, însă, că Luwa a desfăşurat activităţi, în trecut, în numeroase ţări, fără să precizeze care anume.
Hotărârea Guvernului helvetic, în plin Război Rece, de a asigura protecţia populaţiei sale, lansând un important program de construire de adăposturi civile şi militare, a provocat o veritabilă expansiune a sectorului, în anii ’70 şi ’80, potrivit lui Riedo.
Elveţia, care este brăzdată de buncăre, dispune de aproximativ 300.000 de asemenea construcţii, care permit adăpostirea a 95 la sută din populaţie.
„Birourile de ingineri (elveţieni) au exportat”, de asemenea, tehnologiile lor în materie de adăposturi, a recunoscut Riedo, adăugând că Elveţia beneficiază „de o foarte bună reputaţie în străinătate, datorită miilor de adăposturi care au fost construite” în Confederaţie.
Buncărul liderului libian filmat de Al-Jazeera „nu este, cu siguranţă, modern, datând de la începutul anilor ’80”, potrivit patronului Andair.
Criticii care denunţă colaborarea cu regimul libian, citaţi de presa elveţiană, au determinat Secretariatul de Stat pentru Economie (Seco) să lanseze o anchetă pentru a evalua dacă au fost exportate mărfuri care trebuia să fie declarate sau dacă societăţi elveţiene au efectuat lucrări de întreţinere care ar fi trebuit să fie declarate, în legătură cu buncărele libiene, a anunţat un purtător de cuvânt al Seco.
Cercetările efectuate de Seco nu au dezvăluit încălcări ale legislaţiei elveţine, potrivit căreia trebuie să fie declarate doar instalaţiile de purificare a aerului.