Deutsche Welle: Sindicatele germane îşi schimbă abordarea faţă de imigranţii est-europeni

Sindicatele germane şi-au schimbat abordarea faţă de imigranţi români, bulgari, polonezi sau lituanieni care muncesc în această ţară, considerându-i colegi şi nu competitori, şi acţionează împotriva exploatării acestora, relatează Deutsche Welle în pagina electronică de luni.

Urmărește
604 afișări
Imaginea articolului Deutsche Welle: Sindicatele germane îşi schimbă abordarea faţă de imigranţii est-europeni

Deutsche Welle: Sindicatele germane îşi schimbă abordarea faţă de imigranţii est-europeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroşi imigranţi ajung să muncească în condiţii degradante şi sunt prost plătiţi, iar unii nu îşi cunosc drepturile, situaţie exploatată de către unele companii, subliniază Deutsche Welle (DW), adăugând că Federaţia Germană a Sindicatelor (DGB) se implică în lupta împotriva acestor fenomene.

Promisiunea unei vieţi mai bune atrage muncitori din România Bulgaria, Polonia şi Lituania, în domenii ca transportul, construcţiile, gastronomic sau hotelier, potrivit lui Dominique John, coordonatorul unui proiect DGB intitulat "Mobilitate Corectă". În cadrul proiectului au fost deschise centre de informare împotriva exploatării muncitorilor imigranţi, în oraşe germane majore, obiectivul fiind să să îi ajute pe muncitorii din Europa de Est.

Potrivit DW, un stidiu recent arată că numeroşi imigranţi est-europeni se bucură de aceleaşi condiţii ca şi colegii lor germani. "Însă noi credem că unele companii comit abuzuri în mod sistematic asupra muncitorilor srăini, reducând salariile şi degradând condiţiile de muncă", subliniază reprezentantul DGB.

"Este vorba despre solidaritate cu persoane care au fost înşelate în privinţa salariului şi, desigur, despre justiţie", declară Horst Küsters, însărcinat de Sindicatul Verdi cu unele cazuri extreme de exploatare. "Solidaritatea şi justiţia sunt valori istorice ale sindicatelor", adaugă el. De asemenea, Dominique John admite că interesul sindicatelor, aflat în joc în asemenea cazuri, joacă un rol important.

Această abordare, potrivit căreia imigranţii sunt consideraţi mai degrabă colegi decât competitori pe piaţa muncii în detrimentul muncitorilor locali, este mai degrabă nouă, subliniază Norbert Cyrus de la Institutul pentru Cercetare Socială din Hamburg. El a examinat, la solicitarea Guvernului, cele mai bune metode de ajutorare a victimelor exploatării extreme. În opinia sa, reţeaua de susţinere trebuie extinsă şi la organizaţii de caritate şi pentru imigranţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici