Prima pagină » Știri externe » Deversările controlate continuă pe fluviul Mississippi

Deversările controlate continuă pe fluviul Mississippi

Americanii din zonele rurale situate pe malurile fluviului Mississippi contemplau disperaţi, duminică, deversările controlate care le inundau terenurile pentru a salva oraşele New Orleans şi Baton Rouge, relatează AFP.
16 mai 2011, 10:01, Știri externe

„Este ca un câmp de bătălie”, susţine Ronald Perry, care locuieşte în orăşelul Butte LaRose. „Aveam o zi liniştită şi iată că totul este cu susul în jos”, declară acest pensionar pentru postul de televiziune ABC.

Pentru a evita ca marile oraşe din regiune să fie devastate de ape, corpul de inginerilor al forţelor terestre americane a procedat la o deversare controlată pe porţiuni vaste din regiune deschizând patru vane ale unui canal de deversare, a precizat purtătoarea de cuvânt Rachel Rodi.

Corpul de ingineri a explicat că aceste vane au fost deschise progresiv pentru a se evita ca un „perete de apă”, potrivit declaraţiilor guvernatorului Bobby Jindal, să se deverse peste miile de case şi terenuri din acest stat rural.

„În Louisiana, ştim să ne luptăm”, a afirmat Guy Cormier, preşedintele parohiei St Martin care va fi inundată. „Bunicul meu s-a luptat cu inundaţiile din 1927, tatăl meu cu cele din 1973, iar eu cu cele din 2011”, a rezumat el pentru ABC.

Aceasta este a doua oară când se deschide canalul de deversare Morganza, de la construcţia sa, în 1954.

Dacă toate vanele canalului ar fi deschise, fluxul ar atinge un debit de 17.000 de metri cubi pe secundă, respectiv de trei ori volumul de apă care cade zilnic la Niagara.

Pentru a evita un astfel de debit distrugător, vanele au fost deschise progresiv: două sâmbătă, iar alte două duminică. În total, inginerii intenţionează să deschidă 16 dintre cele 125 de vane câte are canalul de deversare.

Un alt canal, Bonnet Carre, dintre Baton Rouge şi New Orleans, a fost deschis pentru a deturna o parte din viitură în lacul Ponchartrain.

La final, deversarea, care permite transferarea apei către golful Mexic, ar urma să provoace inundarea a 1,2 milioane de hectare suplimentare dar va permite salvarea oraşelor Baton Rouge şi New Orleans.