Dexit? Extrema dreaptă AfD vrea ca Germania să părăsească UE. Ce vor, în schimb, germanii

Partidul de extremă dreapta AfD din Germania a declarat în proiectul său de manifest electoral că doreşte să scoată ţara din UE şi să renunţe la moneda euro, în cazul în care va ajunge la guvernare.

Urmărește
1229 afișări
Imaginea articolului Dexit? Extrema dreaptă AfD vrea ca Germania să părăsească UE. Ce vor, în schimb, germanii

Dexit? Extrema dreaptă AfD vrea ca Germania să părăsească UE. Ce vor, în schimb, germanii

Într-un proiect de manifest electoral trimis membrilor săi înainte de votul din cadrul conferinţei partidului, AfD a reluat o promisiune făcută şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare desfăşurate în luna iunie a acestui an: necesitatea ieşirii Germaniei din UE şi înfiinţarea unei noi comunităţi europene, scrie Deutsche Welle.

Ei doresc introducerea unei comunităţi care să se numească o „Europă a patriei”, o asociaţie de state care ar include o piaţă comună şi o „comunitate economică şi de interese”.

Un eventual Dexit necesită un referendum

AfD doreşte ca Germania să organizeze un referendum pe această team. Totuşi, ieşirea efectivă din UE nu ar fi atât de uşoară, deoarece statutul de membru al Germaniei este ancorat în Constituţia germană, Legea fundamentală. Chiar dacă un viitor guvern german condus de AfD ar declara ieşirea Germaniei din UE, acest lucru ar fi de fapt neconstituţional, deoarece un „Dexit” ar necesita şi o majoritate de două treimi în parlamentul german, potrivit DW.

Ce impact ar avea ieşirea din UE pentru Germania

Această pas propus de AfD a fost condamnat de către cele mai importante institute economice şi asociaţii industriale din Germania. Institutul Economic German (IW), cu sediul la Köln, a prezentat, în cadrul unui studiu, impactul asupra economiei Germaniei dacă aceasta ar ieşi din UE. În decurs de cinci ani, ieşirea din UE ar costa ţara 690 de miliarde de euro, ar determina o scădere a PIB-ului ţării cu 5,6% şi ar însemna cu 2,5 milioane mai puţine locuri de muncă pe piaţă. Pagubele ar fi „comparabile cu criza coronavirusului şi criza energetică la un loc”, se arată în studiul IW.

Studiul s-a bazat pe studierea efectelor Brexitului asupra regiunilor din Marea Britanie care au economii similare cu regiunile echivalente din Germania.

Dexit ar însemna că „am fi cu peste 5,5% mai săraci peste cinci ani”, a declarat Hubertus Bardt, coautor al raportului, pentru DW.

Germanii vor să rămână, totuşi, în UE

Dexit nu este nici pe departe popular în rândul populaţiei germane, în ciuda includerii acestui pas în manifestul electoral al AfD pentru alegerile de anul viitor. Un sondaj publicat la începutul acestui an de Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) - care este afiliată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conservatoare - a arătat că 87% dintre germani ar vota pentru rămânerea în UE în cadrul unui referendum.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici