Dezacord la Viena asupra rachetelor balistice iraniene

Sancţiunile ONU impuse Iranului şi problema armelor iraniene fac parte din punctele de dezacord între Teheran şi Grupul P5+1 în negocierile de la Viena asupra programului nuclear al Republicii Islamice, au declarat luni oficiali occidentali şi iranieni, relatează Reuters în pagina electronică.

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Dezacord la Viena asupra rachetelor balistice iraniene

Dezacord la Viena asupra rachetelor balistice iraniene (Imagine: Mediaafx Foto/AFP)

"Iranienii vor anularea sancţiunilor cu privire la rachetele balistice. Ei spun că nu există nici un motiv de a le lega de problema privind programul nuclear. Este o opinie greu de împărtăşit", a declarat pentru Reuters un oficial occidental.

La rândul lor, mai mulţi oficiali occidentali şi iranieni au confirmat existenţa unui dezacord în acest sens.

"Nu trebuie subestimat faptul că probleme importante încă nu sunt soluţionate. Nu va exista un acord cu orice preţ. Dacă nu se constată vreo mişcare în puncte cruciale, un eşec nu este exclus", a declarat un diplomat german, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului.

Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) şi Iranul au stabilit ca până la 7 iulie să ajungă la un acord final.

Miniştrii de Externe ai ţărilor din cadrul P5+1 s-au întâlnit din nou, luni, la Viena, cu omologul lor iranian Mohammad Javad Zarif, pentru a încerca să ajungă la un acord în programul nuclear iranian.

"Încă avem dezacorduri, dar vom lucra din greu pentru a le rezolva", a spus şeful diplomaţiei iraniene.

"Occidentalii nu doar că insistă asupra menţinerii sancţiunilor în programul (iranian) privind rachetele balistice, dar şi ca Iranul să suspende acest program", a spus un oficial iranian. "Iranul vrea să-şi apere drepturile şi cere ca toate sancţiunile, îndeosebi cele privind rachetele balistice, să fie ridicate", a subliniat el.

Un alt delegat iranian, care şi-a păstrat anonimatul, a declarat că Teheranul cere pur şi simplu încetarea embargoului ONU asupra armelor.

"Este indiscutabil", a răspuns un diplomat occidental.

Pe de altă parte, un oficial iranian a declarat pentru agenţia de presă Tasnim că negocierile ar putea continua până la 9 iulie. O posibilă amânare a termenului limită a fost evocată şi de diplomaţi occidentali.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit luni după-amiază cu Mohammad Javad Zarif. Cei doi oficiali şi-au exprimat "dorinţa comună de a găsi cât mai repede posibil soluţii acceptabile de cele două părţi", a anunţat diplomaţia rusă.

Duminică, secretarul de Stat american, John Kerry, a apreciat că negocierile sunt la răscruce de drumuri.

"În ultimele zile am înregistrat progrese reale, dar vreau să fiu absolut clar pentru toată lumea, nu ne aflăm încă acolo unde trebuie să fim în privinţa mai multora dintre problemele cele mai dificile", a subliniat Kerry.

"Dacă nu ajungem la un acord şi dacă (Iranul) arată o intransigenţă totală şi abţinere de la voinţa de a avansa în chestiuni care contează pentru noi, suntem pregătiţi să ne retragem de la negocieri, aşa cum a spus mereu preşedintele (Barack) Obama)", a avertizat el.

În schimb, potrivit Beijingului, un acord este posibil. "Este important ca, astăzi şi mâine, toate părţile, în special Statele Unite şi Iranul, să ia ultimele decizii în cel mai scurt timp", a declarat duminică ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici