- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezamăgită de Bulgaria şi România, UE devine mai precaută faţă de aderarea statelor balcanice
Uniunea Europeană (UE) a devenit mai precaută în legătură cu viitoarea aderare a statelor din Balcani, din cauza dezamăgirii provocate de primirea în 2007 în blocul comunitar a Bulgariei şi României, comentează cotidianul britanic Financial Times, în ediţia electronică de miercuri.
Dezamăgită de Bulgaria şi România, UE devine mai precaută faţă de aderarea statelor balcanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Corupţia şi crima organizată sunt un motiv important de teamă pentru statele membre UE, în special cele mai bogate din Occident, atunci când se abordează la Bruxelles subiectul extinderii balcanice.
Originea acestor temeri se află în decizia UE de a admite Bulgaria şi România în 2007, în pofida suspiciunilor bine întemeiate potrivit cărora ambele guverne sunt prea slabe sau incapabile să rezolve problemele generate de decenii de sărăcie şi autoritarism arbitrar în timpul comunismului, comentează Financial Times. Experienţa a creat o dezamăgire atât de mare, încât UE a ridicat ştacheta pentru statele din Balcani care vor adera în viitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Lecţia (...) este aceea că procesul trebuie să fie riguros, dacă se vrea a fi un succes în ansamblu", afirmă Rosa Balfour, de la Centrul de Politică Europeană, cu sediul la Bruxelles.
În iulie 2008, Comisia Europeană şi-a "pierdut răbdarea" în privinţa Bulgariei, luând măsura fără precedent de a-i suspenda o asistenţă de sute de milioane de euro şi de a bloca fondurile europene de la două agenţii de stat.
În ceea ce priveşte România, oficialii UE laudă noile coduri penal şi civil, dar consideră că puterea judecătorească ar trebui să fie mai independentă în continuarea activităţii sale anticorupţie, potrivit Financial Times.
"Aderarea la UE nu este un glonţ magic împotriva corupţiei. Recomandăm rapoarte de evaluare anticorupţie pentru toate statele viitoare şi chiar actuale ale UE", susţine Jana Mittermaier, directorul birorului de la Bruxelles al organizaţiei Transparency International.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO