Astfel, în urma alegerilor, preşedintele ţării, Alexandr Lukaşenko, reuşeşte să îşi păstreze influenţa în Belarus. Lukaşenko conduce fosta ţară sovietică într-un mod autoritar de peste 25 de ani. Duminică, el a anunţat că plănuieşte să candideze încă o dată la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc anul viitor.
Potrivit datelor oficiale publicate luni, prezenţa la vot a fost de 77%, iar niciun partid din opoziţie nu a câştigat vreun mandat în Parlament, spre deosebire de alegerile din 2016, când opoziţia a reuşit să obţină două locuri în Legislativ.
Între 300 şi 400 de persoane au protestat faţă de modul de organizare a acestor alegeri, susţinând că rezultatele au fost stabilite dinaintea scrutinului.
„Rezultatul a fost hotărât dinainte. Autorităţile au selectat candidaţii. O schimbare a puterii în Belarus nu este posibilă prin intermediul alegerilor”, a declarat Nikolai Statkevich, unul dintre liderii opoziţiei.
Rusia este principalul aliat al Belarusului, cele două ţări cooperând îndeaproape în plan economic şi militar, însă Lukaşenko a încercat în ultimii ani să normalizeze relaţiile Minskului cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, pentru a contrabalansa influenţa Moscovei.