Dezavantaje ale vaccinurilor COVID-19 fabricate în Rusia şi în China. Ce spun oamenii de ştiinţă

  • Oamenii de ştiinţă consideră că vaccinurile anti-COVID-19 produse în Rusia şi în China care se bazează pe un virus de răceală la care au fost expuşi mulţi oameni pot avea o eficienţă redusă.
  • Unii oameni de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea şi că un astfel de vaccin ar putea creşte şansele de a contracta HIV.
  • Se consideră că vaccinurile dezvoltate de Universitatea Oxford şi de compania AstraZeneca sunt mai avantajoase.
Urmărește
12258 afișări
Imaginea articolului Dezavantaje ale vaccinurilor COVID-19 fabricate în Rusia şi în China. Ce spun oamenii de ştiinţă

Vaccinurile sunt considerate a fi esenţiale în combaterea pandemiei care a făcut peste 845.000 de victime în întreaga lume. După unii experţi, vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate în Rusia şi în China au în comun un neajuns: se bazează pe un virus de răceală la care au fost expuşi mulţi oameni, fapt ce le poate limita eficacitatea.

Vaccinul produs de compania CanSino Biologics, care este aprobat pentru uz militar în China, este o formă modificată de adenovirus de tip 5 sau Ad5. Compania se află în negocieri pentru a obţine aprobare de urgenţă în mai multe ţări înainte de a finaliza studii pe scară largă, a raportat Wall Street Journal săptămâna trecută.

Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, care a fost aprobat în Rusia la începutul acestei luni, în ciuda testării limitate, se bazează şi el pe Ad5, dar şi pe un alt adenovirus mai puţin comun. Ambii dezvoltatori au ani de experienţă şi au aprobat vaccinuri împotriva Ebola bazate pe Ad5.

Cercetătorii au făcut experimente de câteva decenii cu vaccinuri pe bază de Ad5 împotriva unei varietăţi de infecţii, dar niciunul nu este folosit pe scară largă.  Acestea folosesc viruşi inofensivi ca „vectori” pentru a transporta genele de la virusul ţintă – noul coronavirus – în celulele umane, determinând un răspuns al sistemului imunitar pentru a lupta împotriva virusului actual.

Dar mulţi oameni au deja anticorpi împotriva Ad5, ceea ce ar putea determina sistemul imunitar să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, fapt ce face ca aceste vaccinuri să fie mai puţin eficiente.

„Nu sunt sigură care este strategia lor ... poate că [vaccinul] nu va avea o eficienţă de 70%. S-ar putea să aibă o eficienţă de 40%, dar până când va apărea altceva, este mai bine decât nimic”, spune Anna Durbin, cercetător în vaccinuri la Universitatea Johns Hopkins.

Mai mulţi cercetători au ales adenovirusuri sau mecanisme de livrare alternative. Universitatea Oxford şi AstraZeneca şi-au bazat vaccinul COVID-19 pe un adenovirus de la cimpanzei, evitând problema Ad5, iar vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson foloseşte Ad26, o tulpină relativ rară.

Dr. Zhou Xing, de la Universitatea McMaster din Canada, care a lucrat cu CanSino la primul vaccin al companiei bazat pe Ad5, pentru tuberculoză, în 2011, iar acum dezvoltă împreună cu echipa sa un vaccin Ad5 COVID-19 inhalat, a declarat: „Vaccinul dezvoltat de Oxford are un avantaj destul de mare” faţă de vaccinul CanSino injectat, a spus el. Xing crede şi că doze mari de vector Ad5 din vaccinul CanSino ar putea induce febră, alimentând scepticismul faţă de acest vaccin.

În China şi în Statele Unite, aproximativ 40% din oameni au un nivel ridicat de anticorpi de la expunerea anterioară Ad5.

Unii oameni de ştiinţă consideră, de asemenea şi că un vaccin bazat pe Ad5 ar putea creşte şansele de a contracta HIV. Într-un studiu din 2004 pe un vaccin anti-HIV pe bază de Ad5, dezvoltat de firma Merck & Co, persoanele cu imunitate preexistentă au devenit mai predispuse să contracteze virusul care provoacă SIDA.

Vaccinul Gamaleya va fi administrat în două doze: prima, pe bază de Ad26, similară cu candidatul dezvoltat de Johnson & Johnson, iar a doua, pe bază de Ad5. Alexander Gintsburg, directorul Gamaleya, a declarat că virusul ar putea funcţiona destul de bine la persoanele care au fost expuse la unul dintre cele două adenovirusuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici