Dezbatere cu scântei la Sofia pe tema apei. Va salva Bulgaria nordul Greciei? Atena vrea să primească apă din munţii bulgari pentru a-şi menţine agricultura în viaţă

Premierul bulgar Rosen Zhelyazkov a declarat joi că guvernul său încearcă să ajungă la un acord interimar cu Grecia pentru a ieşi din impasul în care se află un acord privind apa care a expirat şi care a provocat proteste din partea agricultorilor greci.

Urmărește
437 afișări
Imaginea articolului Dezbatere cu scântei la Sofia pe tema apei. Va salva Bulgaria nordul Greciei? Atena vrea să primească apă din munţii bulgari pentru a-şi menţine agricultura în viaţă

Dezbatere cu scântei la Sofia pe tema apei. Va salva Bulgaria nordul Greciei? Atena vrea să primească apă din munţii bulgari pentru a-şi menţine agricultura în viaţă

Din 1964, în temeiul unui acord de despăgubire încheiat între cei doi vecini după cel de-al Doilea Război Mondial, apa din munţii bulgari curge liber de-a lungul râului Arda către câmpia Evros din nordul Greciei.
 
Acordul a expirat în iulie anul trecut, alarmând agricultorii greci care depind de el pentru a-şi menţine culturile în viaţă. În ultimele săptămâni, aceştia au organizat blocaje cu tractoare în apropierea oraşului grec Kastanies, solicitând un acord imediat pe termen lung.
 
În cadrul unei dezbateri parlamentare aprinse care a avut loc joi la Sofia, pe fondul afirmaţiilor opoziţiei potrivit cărora Bulgaria îşi oferă gratuit apa, Zhelyazkov a declarat că guvernul său doreşte un acord pe termen scurt pentru această vară, relatează Reuters.
 
„Vom căuta o soluţie temporară în câteva luni în acest an, astfel încât să avem ocazia să negociem un acord cuprinzător”, a spus el, refuzând să detalieze ce ar implica un astfel de acord.
 
În conformitate cu acordul de despăgubire, Bulgaria a eliberat 186 de milioane de metri cubi de apă pe an din barajele hidroelectrice în Evros, o regiune săracă care depinde în mare măsură de agricultură.
 
Apa a fost furnizată în fiecare perioadă de irigare, din mai până în septembrie. Grecia nu are rezervoare funcţionale în zonă pentru a reţine apa.

Apa devine vitală după schimbările climatice

Acordul subliniază cât de precare au devenit resursele de apă în Marea Mediterană din cauza schimbărilor climatice. Grecia a înregistrat anul trecut cea mai călduroasă vară şi, la fel ca în alte părţi din sudul Europei, a cunoscut luni cu precipitaţii reduse şi secetă.
 
Înaintea negocierilor, Ministerul Agriculturii din Bulgaria a declarat că ţara îşi evaluează mai întâi propriile nevoi de apă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici