Dezbatere europeană pe tema unui pact provizoriu cu Serbia
Tadici se confruntă în prezent cu rivalul său ultranaţionalist Tomislav Nikolici în cursa pentru prezidenţiale, după ce candidatul prorus l-a devansat pe actualul preşedinte cu cinci procente în urma primului tur de scrutin.
Deşi preşedinţia are prerogative reduse, liderii europeni vor să îl vadă pe Tadici învingător, înaintea aşteptatei proclamări unilaterale a independenţei regiunii separatiste Kosovo.
Multe state UE intenţioneză să ofere Serbiei un acord integral în vederea aderării la blocul comunitar şi menit să o îndepărteze de aliaţii ruşi, care au sprijinit Belgradul în campania împotriva independenţei Kosovo.
Belgia şi Olanda însă s-au opus semnării Acordului de Stabilizare şi Asociere (SAA), cerând arestarea lui Ratko Mladici, generalul sârb acuzat de crime de război.
Pactul "este complet în aer în acest moment", a declarat un diplomat european înaintea întâlnirii de luni, adăugând că, în cazul în care nu se ajunge la niciun acord, a fost pregătit un proiect de declaraţie prin care Serbia să fie încurajată în urmarea paşilor necesari pentru apropierea de UE, fără un angajament în acest sens.
Comisarul european pentru Extindere a respins perspectiva încheierii Acordului de Stabilizare şi Asociere (ASA) cu Serbia înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, subliniind însă că UE ar trebui să îşi manifeste dispoziţia de a semna documentul în curând.
"Ar trebui să trimitem astăzi un semnal foarte puternic poporului sârb privind viitorul european prin decizia de încheiere a ASA în curând", a declarat Olli Rehn, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe ai UE.
"Cred că este prematur să discutăm acest lucru momentan", a precizat oficialul comunitar, întrebat dacă se pronunţă în favoarea semnării unui acord interimar înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale.