Dezbatere Trump-Harris: tema războaielor din Ucraina şi Israel. Iată ce au declarat cei doi candidaţi / Kamala a adus România în discuţie

Întrebat de moderatorul David Muir, de la ABC News dacă doreşte ca Ucraina să câştige în războiul său împotriva Rusiei, Donald Trump nu a răspuns direct, dar a spus că doreşte ca războiul să înceteze.

Urmărește
1993 afișări
Imaginea articolului Dezbatere Trump-Harris: tema războaielor din Ucraina şi Israel. Iată ce au declarat cei doi candidaţi / Kamala a adus România în discuţie

Dezbatere Trump-Harris: tema războaielor din Ucraina şi Israel. Iată ce au declarat cei doi candidaţi / Kamala a adus România în discuţie

Întrebat dacă crede el că este în interesul Statelor Unite ca Ucraina să câştige, da sau nu, Trump a spus: „Cred că este în interesul Statelor Unite ca acest război să se termine”.

După ce Harris şi-a exprimat sprijinul pentru o soluţie cu două state în conflictul dintre Palestina şi Israel, Trump a evitat întrebarea când a fost întrebat despre acest lucru, repetând pur şi simplu afirmaţia că Harris şi democraţii urăsc Israelul şi că conflictele nu ar avea loc sub administraţia sa.

„Voi rezolva asta şi repede, şi voi pune capăt războiului cu Ucraina şi Rusia dacă voi fi preşedinte ales, voi face asta înainte chiar de a deveni preşedinte”, a susţinut Trump.

„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că ar renunţa la el”, a spus vicepreşedintele Harris.

„Prin munca pe care eu şi alţii am făcut-o, am reunit 50 de ţări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă şi, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniţiei, artileriei, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o ţară independentă şi liberă”.

Ea a continuat: „Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev şi înţelegeţi ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina. Înţelegeţi de ce aliaţii europeni şi aliaţii noştri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteţi preşedinte şi că înţelegem importanţa celei mai mari alianţe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, şi ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski şi a ucrainenilor de a lupta pentru independenţa lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia".

„M-am întâlnit cu Zelenski şi i-am spus cum să se apere. Apoi am fost în flancul estic al NATO, în Polonia şi România”, a adăugat Kamala Harris.

Războiul dintre Israel şi Hamas este una dintre problemele care îi divizează cel mai mult pe democraţi din punct de vedere politic, iar Harris a adoptat în mare măsură poziţia preşedintelui Joe Biden în această privinţă, încercând să găsească un echilibru între sprijinul neclintit pentru securitatea Israelului şi condamnarea suferinţei civililor palestinieni din Gaza.

Harris a repetat unele dintre remarcile sale anterioare pe această temă, spunând că Israelul are dreptul să se apere, dar contează cum o face.

„Acest război trebuie să înceteze”, adaugă ea. „Trebuie să înceteze imediat”.

Harris continuă să facă apel la o încetare a focului şi, în cele din urmă, la o soluţie cu două state pentru a „reconstrui Gaza”.

Trump afirmă că „Israelul nu va mai exista în doi ani” dacă Harris câştigă.

Trump a fost întrebat cum ar pune capăt războiului din Gaza şi cum ar returna civilii ţinuţi ostatici de Hamas.

El şi-a început răspunsul afirmând că conflictul „nu ar fi început niciodată” dacă el ar fi fost încă preşedinte.

„Voi rezolva asta rapid”, a spus Trump.

„Ea (Kamala Harris - n.r.) urăşte Israelul. Dacă ea va fi preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista peste doi ani”, a spus Trump.

El a adaugat că Harris „urăşte, de asemenea, populaţia arabă”.

Harris - care a promis în mod repetat că va sprijini securitatea Israelului - a negat afirmaţia, spunând că Trump încearcă să „dezbine şi să distragă atenţia de la realitate”.

„Este foarte bine cunoscut faptul că el admiră dictatorii şi vrea să fie un dictator” din „prima zi”, a spus Harris.

Câteva momente mai târziu, ea a afirmat că liderii militari l-au descris pe Trump drept o „ruşine”.

Kamala Harris şi Donald Trump au participat marţi seara la dezbaterea găzduită de ABC News. Este prima dezbatere între Harris şi Trump. Joe Biden şi Trump s-au confruntat în iunie, dar preşedintele în funcţie a avut o prestaţie atât de slabă, încât a provocat o prăbuşire a numărului de susţinători şi a fost nevoit să se retragă din cursă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici