- Home
- Externe
- ATENA, (14.08.2015, 10:38)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezbaterea acordului cu creditorii în Parlamentul grec, blocată de Syriza, care riscă scindarea
Dezbaterile în Parlamentul grec au fost blocate, în noaptea de joi spre vineri, în chestiuni de procedură, întârziind votul asupra acordului încheiat cu creditorii ţării, care provoacă reticenţe puternice în cadrul Partidului Syriza (la putere), ameninţat de o scindare, relatează Reuters online.
Urmărește
291 afișări
Dezbaterea acordului cu creditorii în Parlamentul grec, blocată de Syriza, care riscă scindarea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul Alexis Tsipras le cere deputaţilor să aprobe un plan de salvare financiară a Greciei care presupune o înăsprire a fiscalităţii, o reducere a cheltuielilor publice şi privatizări - în schimbul unui nou împrumut în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Este vorba despre al treilea program de aducere a Greciei pe linia de plutire în cinci ani.
Acest vot permite să se afle amploarea frondei în cadrul Syriza. Disensiunile interne l-ar putea obliga pe Tsipras să convoace alegeri legislative anticipate în septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Preşedinta Parlamentului Zoe Konstantopoulou, unul dintre liderii mişcării de contestare din interiorul Syriza, a ignorat îndemnurile premierului de a accelera examinarea textului de lege privind acordul cu creditorii, pentru a permite adoptarea lui înainte de reuniunea de vineri a miniştrilor Finanţelor din zona euro, care urmează să aprobe, la rândul lor, acordul.
Dezbaterile nu începuseră încă până după miezul nopţii de joi spre vineri, din cauza unor probleme de procedură, ridicate de către Konstantopoulou, ceea ce urma să conducă la o amânare a votului cu mai multe ore.
Un vot favorabil, aproape sigur
Însă un vot favorabil nu ridică aproape nicio îndoială, în măsura în care opoziţia s-a angajat să susţină Guvernul lui Tsipras.
Premierul nu urmează, însă, să scape "nevătămat" din acest adevărat examen legislativ, având în vedere că unii deputaţii din tabăra sa îl acuză că a capitulat în faţa creditorilor internaţionali ai Grecei prin faptul că a renunţat la promisiunile cu care a fost ales - de a pune capăt politicilor de austeritate.
Scenariul unei scindări a Syriza s-a conturat joi, odată cu publicarea unui comunicat, semnat de către 12 membri ai partidului, inclusiv liderul disidenţilor - fostul ministru al Energiei Panagiotis Lafazanis.
Textul îndeamnă la o mobilizare naţională împotriva planului de ajutorare şi, fără să reclame în mod explicit o scindare a Syriza, îndeamnă la fondarea "unei mişcări unite care să justifice dorinţa poporului de democraţie şi justiţie socială".
Guvernul a apreciat că această iniţiativă a lui Panagiotis Lafazanis "îi pecetluieşte decizia de a alege altă cale decât a Guvernului şi Syriza".
Textul supus aprobării deputaţilor acoperă, între altele, reformarea fiscalităţii, pensiilor şi funcţiei publice, dar şi relansarea programului de privatizări, care presupune crearea unui fond privat supervizat de către instituţiile europene.
Planul de ajutorare urmează să permită Greciei, într-un prim pas, să ramburseze pe 20 august suma de 3,2 miliarde de euro Băncii centrale Europene (BCE).
Grecia urmează să primească o primă tranşă - în valoare de 23 de miliarde de euro - până la sfârşitul lunii, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată dosarului.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe