Dezbaterea privind restricţiile asupra armelor în Ucraina creează disensiuni între aliaţi şi administraţia Biden

  • Divergenţele legate de utilizarea armelor cu rază lungă au divizat aliaţii occidentali şi administraţia Biden.
  • Ucraina insistă asupra relaxării restricţiilor pentru a lovi mai adânc teritoriul rus, dar Washingtonul este reticent.
  • Frica de o escaladare cu Rusia împiedică acordarea accesului la rachetele ATACMS pentru lovituri transfrontaliere.
Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Dezbaterea privind restricţiile asupra armelor în Ucraina creează disensiuni între aliaţi şi administraţia Biden

Dezbaterea privind restricţiile asupra armelor în Ucraina creează disensiuni între aliaţi şi administraţia Biden

Tensiunile cresc între aliaţii occidentali cu privire la permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru lovituri asupra teritoriului rus, scrie The Washington Post. În ciuda sprijinului european şi al cererilor insistente ale Ucrainei, Washingtonul rămâne reticent în a relaxa restricţiile asupra utilizării rachetelor ATACMS, invocând riscurile escaladării cu Rusia.
 
Administraţia Biden şi Congresul SUA sunt divizate în privinţa acestei decizii, iar Ucraina continuă să facă presiuni. Preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că, fără această capabilitate, Ucraina nu poate lovi eficient avioanele ruseşti care lansează bombe ghidate devastatoare asupra liniilor ucrainene. Aceste atacuri sunt greu de prevenit din cauza limitărilor apărării aeriene ale Ucrainei, iar distrugerea avioanelor pe pistele din Rusia ar necesita rachete cu rază lungă.
 
Cu toate acestea, oficialii americani argumentează că Ucraina dispune de un stoc limitat de rachete ATACMS, iar utilizarea acestora pe teritoriul rusesc ar avea un impact redus pe câmpul de luptă, consumând rapid resursele. Ei susţin că loviturile în Crimeea sunt mai strategice, forţând Kremlinul să îşi retragă forţele din peninsulă.
 
În ciuda acestor temeri, aliaţi europeni precum Marea Britanie şi Franţa sprijină folosirea armelor lor pe teritoriul rus şi cer Statelor Unite să renunţe la restricţii. În schimb, oficialii americani rămân precauţi, subliniind că escaladarea cu Rusia ar putea crea provocări suplimentare la nivel global.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici