Dezvăluire. Generalul Mark Milley, şefului Statului Major al SUA, l-ar fi deposedat pe Donald Trump de puterile nucleare

  • Miscarea ar fi avut loc după asaltul asupra Congresului, atac petrecut pe 6 ianuarie.
  • Ofiţerul s-a temut că fostul preşedinte al Americii va folosi soluţii exteme şi n-a ezitat să dea asigurări către Beijing că situaţia este sub control.
  • Mark Milley este acuzat de fanii lui Trump de trădare şi se cere degradarea şi judecarea lui de către Curtea Marţială.
Urmărește
16772 afișări
Imaginea articolului Dezvăluire. Generalul Mark Milley, şefului Statului Major al SUA, l-ar fi deposedat pe Donald Trump de puterile nucleare

Generalul Mark Milley

După asaltul asupra Congresului, desfăşurat pe 6 ianuarie de către o mulţime furioasă şi agitată de Donald Trump - un preşedinte pierdut într-un labirint al teoriilor conspiraţiei, supărat după o înfrângere pe care nu voia să o accepte, şeful Statului Major, Mark Milley, principala autoritate militară americană, ar fi luat unele decizii care îi depăşesc puterile sale, de teamă că un lider instabil din punct de vedere psihologic ar putea să facă acte iresponsabile.

Este vorba de un atac nejustificat sau chiar despre utilizarea armelor nucleare. Milley a vorbit cu ceilalţi şefi militari, cu şeful CIA şi cu cel al Securităţii Naţionale, generalul Nakasone, pentru a cere supraveghere maximă şi pentru a se asigura că nu vor fi acceptate ordine cu privire la arsenalul nuclear, fără o consultare prealabilă.

Apoi, pe 8 ianuarie, înaltul ofiţer a discutat şi cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l linişti că nu vor exista lovituri periculoase din partea unui preşedinte care nu accepta să predea puterea.

Dezvăluirea este conţinută cartea despre trecerea Americii de la administraţia Trump la administraţia Biden a celebrului jurnalist Bob Woodward (cel care a scris, împreună cu Carl Bernstein, scandalul Watergate, care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze) şi Robert Acosta, reporter politic la Washington Post.

Cele scrise de cei doi au provocat o furtună politică în câteva ore, unii acuzându-l pe Milley de trădare pentru că şi-ar fi depăşit puterile.

Politicieni precum senatorii Marco Rubio şi Rand Paul cer ca generalul să fie retrogradat. Reţeaua de televiziune Fox solicită intervenţia Curţii Marţiale, care să ia măsuri împotriva unuia care l-a deposedat pe Trump de rolul său de comandant-suprem.

Nu există nicio îndoială că, dacă a făcut ceea ce i se atribuie (generalul nu a negat nimic), Milley a comis infracţiuni. Dar comentatorii de stânga îl absolvă la unison susţinând că a acţionat în circumstanţe istorice extraordinare, cu singurul obiectiv: de a evita o criză militară necontrolată sau chiar un accident nuclear.

Aşa cum este scris în carte, Milley ar fi „acţionat din precauţie şi cu bună-credinţă”, speriat de „declinul mental al unui preşedinte care acum striga la toată lumea, inclusiv militarii, şi îşi construia realităţi alternative în minte, bazate pe teoriile conspiraţiei despre vot".

Potrivit lui Woodward şi lui Acosta, Milley le-ar fi mărturisit asistenţilor săi că este foarte îngrijorat pentru că „nu poţi şti niciodată care este punctul de rupere al unui preşedinte”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici