Dezvăluiri despre Coreea de Nord: Cei mai slabi nord-coreeni erau eliminaţi prin foamete la mijlocul anilor 1990. "Indivizii nu erau consideraţi uneori ca fiind oameni"

Foametea care a avut loc în Coreea de Nord la mijlocul anilor 1990 a provocat o luptă pentru supravieţuire, prin care au fost eliminaţi rapid cei mai slabi, cei cu handicap, persoane în vârstă şi copii, au mărturisit joi câţiva transfugi, în faţa unei comisii ONU.

Urmărește
7666 afișări
Imaginea articolului Dezvăluiri despre Coreea de Nord: Cei mai slabi nord-coreeni erau eliminaţi prin foamete la mijlocul anilor 1990. "Indivizii nu erau consideraţi uneori ca fiind oameni"

Dezvăluiri despre Coreea de Nord: Cei mai slabi nord-coreeni erau eliminaţi prin foamete la mijlocul anilor 1990 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Indivizii nu erau trataţi cu demnitate în Coreea de Nord, iar uneori (ei nu erau consideraţi) ca fiind oameni", a declarat Ji Seong-Ho, care şi-a pierdut o mână şi un picior la vârsta de 14 ani, când a încercat să fure cărbune.

Persoanele cu handicap fizic sau mintal erau considerate drept "inutile" pentru societate, a adăugat el în faţa comisiei de anchetă a ONU, care pentru prima dată examinează încălcările drepturilor omului în timpul regimului comunist al lui Kim Il-sung.

Phenianul, negând aceste abuzuri, a declarat că nu recunoaşte comisia ONU şi a interzis unei astfel de delegaţii să intre pe teritoriul Coreei de Nord.

Foametea din perioada 1994-1998 s-a soldat cu peste un milion de morţi (din totalul unei populaţii de 20 de milioane de persoane).

"În oraşul nostru erau persoane cu handicap, dar spre sfârşitul foametei nimeni nu le-a mai văzut. Cu siguranţă au murit", a adăugat un tânăr.

Copii mureau pe străzi. Poliţiştii îi strângeau pe minorii fără adăpost şi îi duceau la orfelinate, unde totuşi mureau, dar neobservaţi de public, afirmă Kim Hyuk, în vârstă de 32 de ani.

"Eu mâncam şopârle, şerpi, şobolani şi iarbă", a mărturisit Kim, care a încercat în 2000 să treacă frontiera spre China, dar a fost prins şi trimis într-un lagăr pentru reeducare. Numai două persoane din 24 au supravieţuit din baraca în care locuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici