- Home
- Externe
- WASHINGTON, (27.09.2013, 15:44)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezvăluirile lui Snowden duc la reformarea programelor de supraveghere în SUA
Congresul american a lansat joi reformarea legilor privind supravegherea electronică, un proces declanşat de scurgeri de informaţii provenind de la Edward Snowden, în pofida asigurărilor oferite de Barack Obama cu privire la legalitatea programelor respective.
Urmărește
596 afișări
Dezvăluirile lui Snowden duc la reformarea programelor de supraveghere în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În cursul unei audieri a Directorului Naţional al Serviciilor americane de Informaţii (DNI) James Clapper şi directorului Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului Dianne Feinstein a sugerat propuneri concrete de reformare a imensului aparat de supraveghere american.
Acest proiect bipartit, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comie, vizează să impună "limite" programelor de supraveghere, "păstrând" totodată eficienţa acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În centrul atenţiei se află programul de colectare sistematică a "metadatelor" tuturor aparatelor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden.
Numerele de telefon, orele şi durata apelurilor efectuate prin operatori americani - dar nu şi conţinutul conversaţiilor - sunt stocate într-o bază de date NSA, o uriaţă "claie de fân", căreia Agenţia îi apără utilitatea în vederea detectării unor eventuale "ace" care au legătură cu ameninţări teroriste. Potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane pot accede la aceste date.
Însă numeroşi congresmeni critică interpretarea dată de FBI şi NSA articolului 215 din "Patriot Act", o lege adoptată în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. În opinia lor, colectarea registrelor telefonice ale tuturor americanilor încalcă al Patrulea Amendament al Constituţiei, care îi protejează pe toţi cetăţenii americani împotriva unor verificări excesive.
"Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le «aspiră» toate informaţiile personale", a subliniat senatorul Mark Udall.
"Suspiciune recentă şi susţinută"
"Ceea ce nu facem este să spionăm în mod ilegal americani sau cetăţenii vreunei alte ţări. Spionăm doar în baza unor motive valide în baza unor informaţii, aşa cum autorizează legea, şi există totodată numeroase niveluri de supervizare care asigură că nu ne abuzăm autorităţile de tutelă", a replicat James Clapper în cursul audierilor.
Colectarea sistematică a "metadatelor" telefonice în Statele Unite este "constituţională" şi "legală", a subliniat senatoarea Feinstein, o democrată. Însă ea a recunoscut că scurgerile de informaţii provenind de la Snowden au condus la apariţia unui scepticism "nefericit, dar real" la nivelul opiniei publice.
Proiectul de lege pe care îl pregăteşte împreună cu colegul ei republican Saxby Chambliss "limitează strict accesul la datele telefonice" şi "va interzice în mod expres colectarea conţinutului apelurilor telefonice", a anunţat ea.
El transpune totodată exigenţa potrivit căreia un analist NSA este necesar să aibă o "suspiciune recentă şi susţinută asupra faptului că un număr telefonic este asociat terorismului pentru a putea să utilizeze baza de date", a subliniat Feinstein.
În cursul audierii, dar şi într-o declaraţie scrisă, oficiali din cadrul serviciilor de informaţii şi numărul doi de la Departamentul Justiţiei, James Cole, au primit favorabil aceste modificări.
"Suntem deschişi unui număr de idei", afirmă ei. "Este vorba despre modificări despre care credem că pot permite consolidarea atât a respectului faţă de viaţa privată şi libertăţile publice, cât şi a încrederii publicului, respectând în acelaşi timp nevoile securităţii naţionale".
Senatorii îndeamnă totodată la crearea unui post de "avocat constituţional" independent, care să argumenteze în cazuri-cheie în faţa judecătorilor tribunalului însărcinat cu supervizarea programelor de supraveghere - Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), ale căror şedinţe şi decizii sunt secrete - şi care să servească drept contrapondere faţă de Guvern.
"Acest lucru va ajuta la asigurarea americanilor şi vă va permite să continuaţi să vă desfăşuraţi mai departe importanta activitate care vă revine", a subliniat democratul Mark Warner.
"Suntem, în mod general, de acord", a răspuns Clapper.
Însă efortul de transparentizare şi-a dovedit limitele atunci cînd senatorul Ron Wyden a întrebat dacă această colectare a datelor telefonice include localizarea geografică a apelurilor efectuate de pe telefoane mobile. Directorul NSA nu i-a răspuns la întrebare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe