Diaconescu: CTBTO a transmis un semnal clar Phenian-ului că politica sa nucleară va fi contracarată

Grupul de "eminenţă" (GEM) al CTBTO s-a întrunit la Seul pentru a transmite "un semnal clar" Phenian-ului că politica sa nucleară, generatoare de insecuritate va fi "contracarată" ferm, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, membru al acestui grup.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: CTBTO a transmis un semnal clar Phenian-ului că politica sa nucleară va fi contracarată

Cristian Diaconescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO) a avut o întrunire a grupului său "de eminenţă" la Seul, în perioada 24-26 iunie.

"Reuniunea s-a organizat la Seul, pentru a se transmite un semnal clar Coreei de Nord, singurul stat care a testat arme nucleare in acest secol, prin care comunitatea internaţionala îşi arată determinarea de a contracara astfel de gesturi, care sporesc insecuritatea în regiune şi în lume. A fost abordată şi problema unor state, deţinătoare de armament nuclear, care deşi au semnat şi ratificat documentele multilaterale, cu forţa juridică obligatorie în domeniul dezangajării nucleare au transmis mesaje publice din care rezultă că ar putea reveni asupra angajamentelor asumate", a spus, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe, care este membru al acestui grup.

Diaconescu a mai spus că, în acest sens, membrii GEM al CTBTO urmează să îşi asume "responsabilităţi, în numele ONU, privind dialogul atât cu statele care întârzie să si îndeplinească obligaţiile juridice privind combaterea proliferării nucleare,cât si cu cele care exprima intenţia de a încalcă angajamente deja asumate".

În cadrul GEM al CTBTO, fostul ministru de Externe român are în responsabilitate Israel şi China.

GEM este format din persoane care prin poziţiile publice şi experienţa în negocierile privind controlul armamentelor, dezarmare si neproliferare nucleară pot influenţa şi determina statele care continuă experienţele nucleare şi dezvoltă armamente nucleare (Iran, Coreea de Nord, Egipt, Israel, China, SUA, India, Pakistan) să adopte o poziţie apropiată comunitaţii internaţionale. Între membrii grupului se află Hans Blix, fost director al AIEA, foşti miniştri de Externe - Hector Timerman (Argentina),Igor Ivanov (Rusia) -, fostul secretar american al Apărării, William Perry.

CTBTO dispune de o reţea de câteva sute de staţii de supraveghere pentru reperarea cutremurelor sau emisiilor radioactive care semnalează un test nuclear. Organizaţia tocmai a semnat un acord cu Ecuadorul pentru instalarea unor instrumente de măsurare în insulele Galapagos.

Tratatul CTBT, care interzice testele nucleare în scopuri civile sau militare, a fost negociat în 1996 şi până în prezent a fost semnat de 183 de ţări. Dar pentru a putea intra în vigoare, el trebuie să fie ratificat de 44 de state cheie ce dispun de tehnologie nucleară. Dintre acestea, 36 l-au ratificat deja. Doar Statele Unite, China, Coreea de Nord, Egiptul, India, Iranul, Israelul şi Pakistanul nu au făcut acest lucru.

Eventuala aplicare a tratatului va fi supravegheată de CTBTO, ale cărei instrumente de măsurare repartizate peste tot în lume au fost deja folosite după accidentul nuclear de la Fukushima, în Japonia în martie 2011, sau în timpul testelor nucleare din Coreea de Nord din 2006, 2009 şi 2013.

 

 


 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici