Dialog SUA-Rusia? Administraţia Joe Biden a prezentat cerinţele pentru Moscova

Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni seară, după o conversaţie între oficiali din SUA şi Rusia, că este pregătită să se implice în contacte diplomatice cu Moscova pentru ajungerea la noi acorduri de securitate, cerând însă garanţii reciproce.

Urmărește
12202 afișări
Imaginea articolului Dialog SUA-Rusia? Administraţia Joe Biden a prezentat cerinţele pentru Moscova

Dialog SUA-Rusia? Administraţia Joe Biden a prezentat cerinţele pentru Moscova

Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, a discutat luni cu Iuri Uşakov, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

"Astăzi, Jake Sullivan a vorbit cu Iuri Uşakov, consilier pentru Relaţii Externe al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. A transmis disponibilitatea SUA de a se implica în diplomaţie, prin canale multiple, inclusiv la nivel bilateral, prin Consiliul NATO-Rusia şi prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Apărare în Europa (OSCE)", anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Jake Sullivan "a transmis clar că orice dialog cu Rusia trebuie să fie bazat pe reciprocitate, să abordeze preocupările noastre privind acţiunile Rusiei şi să aibă loc în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri europeni. De asemenea, a notat că orice progrese substanţiale se pot produce doar într-un mediu de reducere a tensiunilor, mai degrabă decât într-un mediu de escaladare a tensiunilor", subliniază Casa Albă.

Preşedinţii din Polonia, Lituania şi Ucraina au cerut, luni, impunerea de noi sancţiuni contra Rusiei, pe fondul temerilor privind o invazie militară. "Cerem comunităţii internaţionale să intensifice sancţiunile asupra Federaţiei Ruse în contextul agresiunilor continue împotriva Ucrainei şi îndemnăm încă o dată Kremlinul să reducă tensiunile prin retragerea trupelor de la frontierele Ucrainei şi de pe teritoriile ocupate în mod temporar", au afirmat Andrzej Duda, Gitanas Nauseda şi Volodimir Zelenski, într-un comunicat comun. Administraţia de la Kiev se teme că Rusia ar putea organiza o lovitură de stat sau o intervenţie militară în regiunile separatiste est-ucrainene.

La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va riposta prin măsuri de tip militar dacă NATO ignoră cererile Moscovei privind garanţiile de apărare. "Dacă sunt instalate pe teritoriile statelor NATO arme ofensive care să poată atinge centrele noastre militare, va trebui să creăm şi noi sisteme similare", a declarat luni Alexandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe. "Noi am spus că va trebui să găsim modalităţi de ripostă, inclusiv prin mijloace militare şi prin tehnică militară, dacă NATO ignoră preocupările noastre", a afirmat, la rândul său, Serghei Riabkov, un alt adjunct al ministrului rus de Externe.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei. "Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia", a anunţat Kremlinul. Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice.

Administraţia Joseph Biden a anunţat vineri că analizează cererile Rusiei privind garanţii de securitate din partea NATO şi va formula "propuneri concrete" peste câteva zile. Preşedinţia SUA a subliniat că se va consulta cu partenerii europeni în legătură cu solicitările Rusiei. "Nu vor exista discuţii despre securitatea Europei fără aliaţii şi partenerii europeni. Nu vom compromite principiile-cheie pe care este construită securitatea europeană, inclusiv principiul potrivit căruia toate ţările au dreptul să îşi decidă propriul viitor şi politica externă, fără interferenţe externe", a afirmat vineri Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că dialogul cu Moscova "va trebui să abordeze şi preocupările NATO privind acţiunile Rusiei, să se bazeze pe principiile-cheie şi pe documentele securităţii europene şi să se desfăşoare prin consultări cu partenerii europeni ai NATO, inclusiv Ucraina".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici