Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din ţările dezvoltate membre OCDE

România se clasează pe locul cinci în ceea ce priveşte numărul total de emigranţi în ţările OCDE, iar aproape o jumătate din tinerii din România au indicat că intenţionează să emigreze, potrivit unui raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la cererea MAE.

Urmărește
1044 afișări
Imaginea articolului Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din ţările dezvoltate membre OCDE

Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din ţările dezvoltate membre OCDE

Potrivit studiului "Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants" realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la cererea Ministerului Afacerilor Externe, în 2015/2016, în statele OCDE locuiau aproximativ 3,6 milioane de persoane născute în România. Potrivit estimărilor, peste 97% din emigranţii români din întreaga lume locuiau în state OCDE. Mai puţin de 70.000 de români locuiau în ţări din afara spaţiului OCDE.

România se clasează pe locul cinci în ceea ce priveşte numărul total de emigranţi şi are cea mai ridicată rată de emigraţie din cele principalele zece ţări de origine pentru imigranţii din ţările OCDE.

Potrivit studiului "International Migration Report 2017", realizat de ONU, diaspora românească este pe locul 17 din puncte de vedere numeric.

Între 2000 şi 2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane de persoane, cea mai mare creştere înregistrându-se între 2005 şi 2011, mai afirmă autorii studiului OCDE.

Emigraţia a devenit un fenomen social şi economic major în România, populaţia scăzând de la 22,4 milioane în 2000 la 19,5 milioane în 2018, cu migraţia spre exterior fiind responsabilă pentru peste 75% din acest declin.

Numărul emigranţilor români pare neobişnuit de mare comparativ cu populaţia României. În 2015/2015, 17% din persoanele născute în România locuiau în ţări OCDE.

Intenţia de emigrare rămâne foarte ridicată în România, în special rândul tinerilor. Între 2009 şi 2018, peste o pătrime (26%) din locuitorii României şi-au exprimat dorinţa de a se stabili în altă ţară. Acesta este al doilea cel mai ridicat procent înregistrat în regiune, după Republica Moldova. Mai mult, aproape o jumătate din tinerii din România între 15 şi 24 de ani au indicat că intenţionează să emigreze. Situaţia pieţei de muncă din România este un factor major care explică nivelul ridicat al intenţiei de emigrare în ţara noastră, notează autorii studiului.

Totodată, numărul de emigranţi din România este cu mult mai mare decât cel provenit din statele vecine (Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria). În 2015/2016, emigranţii români au reprezentat aproape jumătate din cei 7,8 milioane de emigranţi proveniţi din această regiune.

Aproape o treime (1 milion) din emigranţii români locuiesc în Italia, alţi 680.000 sunt în Germania, iar în Spania locuiesc 573.000 de imigranţi români. Un număr semnificativ de imigranţi români locuiesc în Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franţa şi Canada.

Cât priveşte intenţia de reîntoarce în ţară, între 2009 şi 2018, aproximativ 26% din emigranţi români au afirmar că ar dori să părăsească ţara în care s-au stabilit pentru a reveni în România ori pentru a se muta într-o altă ţară.

În 2015/2016, aproape o pătrime (23%) din emigranţii români aveau educaţiei superioară, însă distribuţia nivelului educaţional al acestora este diferit în funcţie de ţara unde au imigrat. Astfel, 54% din românii emigraţi în SUA şi aproape 80% din cei plecaţi în Canada au studii superioare, în timp ce în Italia doar 7% din imigranţii români au studii superioare.

Taguri:
românia,
migraţie,
ocde

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici