- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dick Marty: Listele cu suspecţi de terorism ale ONU şi UE încalcă drepturile omului
Dick Marty, raportorul Consiliului Europei privind activităţile ilicite ale CIA, apreciază că practica referitoare la listele negre în care figurează numele unor suspecţi de terorism, întocmite de ONU şi Uniunea Europeană, "ironizează drepturile omului", relatează AFP.
Dick Marty: Listele cu suspecţi de terorism ale ONU şi UE încalcă drepturile omului
"Practica actuală referitoare la listele negre ironizează drepturile fundamentale şi privează de credibilitate lupta internaţională împotriva terorismului", a apreciază el într-un raport care va fi prezentat luni, în faţa unei comisii a Consiliului Europei.
Senatorul elveţian denunţă absenţa "drepturilor la apărare" pentru persoanele care figurează în aceste liste, în contradicţie cu convenţiile internaţionale şi europene ratificate de ţările respective.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Raportul sugerează ca persoanele introduse în aceste liste să fie avizate şi informate cu privire la acuzaţiile formulate, să îşi poată asigura apărarea şi să sesizeze o instanţă independentă, pentru a putea fi despăgubite, în caz de încălcare nejustificată a drepturilor lor.
El propune astfel o procedură de "excludere din listă" pentru totdeauna a unui nume, în caz de nevinovăţie. "Or, şi este culmea, o astfel de procedură nu există", observă Marty. În prezent, "este aproape imposibilă excluderea de pe o listă neagră", o situaţie "ilegală şi inacceptabilă", potrivit raportului.
Lista ONU cuprinde numele a 362 de persoane şi 125 de companii sau organizaţii, potrivit unor cifre furnizate recent de senatorul elveţian.
Spre deosebire de Consiliul de Securitate al ONU, Consiliul Uniunii Europene, care a stabilit o listă neagră separată, şia- aluat angajamentul de a trimite o scrisoare persoanelor şi grupurilor care figurează pe această listă, în care să le explice motivul introducerii lor în document.
Această listă cuprinde numele a 26 de persoane şi 28 de organizaţii, cum ar fi Mujahedinii poporului, mişcarea islamistă radicală palestiniană Hamas şi organizaţia bască ETA.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO