Digurile au protejat Belgradul de inundaţii, dar râul Sava reprezintă în continuare o ameninţare

Digurile au rezistat la Belgrad, însă autorităţile din Balcani rămâneau mobilizate marţi, aşteptând un nou nivel maxim pe Sava, un afluent al Dunării, după o săptămână de inundaţii care au afectat peste 1,6 milioane de persoane în Serbia şi Bosnia şi care s-au soldat cu 47 de morţi.

Urmărește
683 afișări
Imaginea articolului Digurile au protejat Belgradul de inundaţii, dar râul Sava reprezintă în continuare o ameninţare

Digurile au protejat Belgradul de inundaţii, dar râul Sava reprezintă în continuare o ameninţare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Râul Sava reprezintă de-acum principala ameninţare din Croaţia vecină şi până la Belgrad, unde se varsă în Dunăre.

Situaţia era deosebit de tensionată la Sabaci, Sremska Mitroviţa şi Belgrad, dar şi la Orasje, în Bosnia vecină.

Mii de voluntari luptau în nord-estul Bosniei pentru a consolida digurile de-a lungul râului Sava, mai ales în regiunea Bijeljina, în timp ce oraşul Orasje era încercuit de ape, care au inundat deja satele din jur.

La Belgard, 12 kilometri de diguri din saci de nisip au fost ridicaţi de voluntari, pentru a împiedica revărsarea apei şi inundarea capitalei.

La Obrenovaci, unul dintre oraşele sârbe cele mai afectate, salvatorii au reuşit să oprească apele în zona centralei termice Nikola Testa, care produce 50% din electricitatea ţării.

Peste 30.000 de sinistraţi au fost evacuaţi până în prezent din regiunile afectate de inundaţii, dintre care aproape 13.600 la Obrenovaci.

În Bosnia, peste 100.000 de persoane au fost evacuate, cel mai important exod înregistrat în această ţară de la războiul intercomunitar din perioada 1992-1995.

Condiţii meteorologice mai bune, de la începutul săptămânii - soare şi temperaturi de peste 22 de grade celsius -, au permis autorităţilor să înceapă lucrări de curăţare şi dezinfectare în regiunile afectate, o nevoie de cea mai mare importanţă în vederea evitării unei "catastrofe epidemiologice".

"Luptăm împotriva riscului epidemiilor şi bolilor care reprezintă o consecinţă inevitabilă a inundaţiilor", a declarat Nermin Niksici, premierul entităţii croato-musulmane din Bosnia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici