Dilma Rousseff îl va înfrunta pe Aecio Neves în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Brazilia

Preşedinta braziliană de stânga Dilma Rousseff îl va înfrunta pe 26 octombrie pe social-democratul Aecio Neves în al doilea tur de scrutin al unor alegeri prezidenţiale foarte disputate, în această imesă ţară emergentă din America Latină aflată în plin proces de schimbare.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Dilma Rousseff îl va înfrunta pe Aecio Neves în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Brazilia

Aecio Neves şi Dilma Rousseff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dilma Rousseff, candidata Partidului Muncitorilor (PT) aflat la putere de 12 ani, s-a clasat prima, devansat, în primul tur, dumincă, obţinând 41,48% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive.

Însă rivalul său din cadrul Partidului Social-Democrat Brazilian (PSDB) Aecio Neves, aflat în plină ascensiune, a obţinut 33,68%, cu mult mai mult decât cele 26-27 de procente anunţate de sondajele de sâmbătă.

Fostul guvernator popular al statului Minas, al doilea cel mai dens populat din Brazilia, a eliminat-o pe fosta favorită-supriză a scrutinului, ecologista Marina Silva, care a obţinut doar 21,29% din voturile exprimate.

Campania pentru turul doi promite o bătălie încrâncenată între Rousseff şi Neves pentru a obţine voturile lui Silva, o disidentă în cadrul PT care promova o politică socială de stânga şi o politică economică de dreapta.

Neves, care s-a declarat "onorat să reprezinte speranţa de schimbare în turul doi", a îndemnat imediat Partidul Scialist Brazilia (PSB), reprezentat de Silva, să i se alăture pentru a o înfrânge pe Rousseff.

"Este momentul să nu unim forţele. Candidatura mea nu este a unui partid politic, ci a unui ansamblu de alianţe" aflate în serviciul "tuturor brazilienilor care au capacitatea să se indigneze", a declarat el.

Cartierele generale politice, comentatorii şi alegătorii aşteptau cu nerăbdare să afle consemnul de vot al PSB şi al lui Silva, care promova o "nouă politică" de ruptură cu cei 20 de ani de bipolarizare între PT şi PSDB.

Marina Silva nu a vrut să se pronunţe imediat. "Vom organiza reuniuni, vom dialoga între noi" înainte de luarea unei "decizii comune", fondate pe programe, a declarat ea.

Dar a adăugat "Brazilia a semnalat clar că nu este de acord cu situaţia actuală".

- "Dilma încă o dată"?

Rousseff le-a mulţumit de la Brasilia alegătorilor pentru victoria sa în primul tur, în strigătele susţinătorilor "Un-doi-trei, Dilma încă o dată!"

"Lupta continuă, o luptă care va fi victorioasă, pentru că este lupta poporului brazilian. Această luptă este lupta celor care construiesc viitorul, care nu vor lăsa niciodată Brazilia să se întoarcă în trecut", a declarat fosta "guerillera".

"Aecio Neves renaşte din propria cenuşă şi intră în turul doi cu multă putere. Cred că Rousseff şi Neves au fiecare dintre ei 50% şanse să câştige. Campania va fi foarte scurtă şi foarte intensă", a comentat pentru AFP analistul André César, de la firma de consultanţă Prospectiva.

Peste 142 de milioane de alegători brazilieni au votat pentru a-şi alege preşedintele, dar şi 513 de deputaţi federali, 1.069 de deputaţi regionali, 27 de guvernatori şi o treime din senatori (27 de mandate) dintre cei 26.000 de candidaţi.

Alegătorii din gigantul emergent din America Latină sunt împărţiţi între fidelitatea faţă de bilanţul cuceririlor sociale iniţiate de Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010), mentorul lui Rousseff, şi programul liberal care are în centru relansarea economiei în pană.

"Votez PT pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, chiar dacă mi-e teamă că situaţia economică ne poate afecta", a declarat duminică Eliana Veracruz, o angajată în domeniul hotelier, în vârstă de 60 de ani.

Eunice Daros, în vârstă de 46 de ani, un funcţionar din Brasilia, reclama, din contră, o "schimbare radicală". "Clasele mijlocii au fost cele mai vătămate de către PT. Plătim mai mult impozit şi nu primim nimic în schimb, în timp ce clasele cele mai de jos primesc ajutor social", se plânge el.

- Clasa mijlocie, divizată

Aceste alegeri se desfăşoară într-un context diferit faţă de cele din 2010, câştigate de către Rousseff în euforia de la sfârşitul "miracolului" perioadei Lula.

Lucrurile s-au schimbat pentru a şaptea putere economică mondială. Au trecut patru ani de creştere economică înceată, până când ţara a intrat în recesiune în primul semestru, pe fondul creşterii inflaţiei (6,5%) şi degradării situaţiei conturilor publice. Este un bilanţ slab, contrabalansat de un nivel al şomajului aflat la un nivel redus istoric (4,9%).

Clasa politică a fost zguduită de fronda socială istorică din iunie 2013. Generaţia Lula a manifestat în masă împotriva corupţiei elitelor, cerând o ameliorare a Educaţiei, Sănătăţii, Transporturilor publice, în locul miliardelor pompate în organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2014.

De asemenea, imaginea PT a fost pătată de scandaluri de corupţie.

Dar moştenirea sa de programe sociale şi de îmbunătăţire a nivelului de trai i-a adus susţinerea fidelă a claselor populare şi regiunilor defavorizate, ca bastionul din nord-est.

Peste 40 de milioane de persoane sărace au intrat în calsa medie - pentru prima dată majoritară în aceste alegeri - şi a accedat la consum începând din 2003.

Dar situaţia economică a acestei clase medii a stagnat în mandatul lui Rousseff. Ea este în prezent divizată, aşa cum au arătat rezultatele foarte disputate ale primului tur în sud-estul industrializat.

În această zonă îşi vor disputa Dilma Rousseff şi Aecio Neves victoria finală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici