Dilma Rousseff revine în forţă cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale braziliene

Preşedinta braziliană de stânga Dilma Rousseff, a cărei poziţie a fost fragilizată din cauza problemelor economice şi a fost pusă în dificultate de către ecologista Marina Silva, a revenit în sondaje şi abordează în forţă primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Dilma Rousseff revine în forţă cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale braziliene

Dilma Rousseff revine în forţă cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale braziliene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Candidată la un nou mandat de patru ani, moştenitoarea politică a fostului preşedinte Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) este prezentată ca favorită în primul tur, duminică, bucurându-se totodată de un vot favorabil la balotaj, în al doilea tur doi, pe 26 octombrie.

Faţă de promisiunea unei "noi politici" încarnate de către candidata schimbării, ecologista Marina Silva, Rousseff se prezintă ca garantă a progreselor socio-economice care le-au permis celor 40 de milioane de persoane sărace să acceadă la clasa medie şi la consum în cei 12 ani cât s-a aflat la putere Partidul Muncitorilor (PT, stânga).

La finalul unei campanii cu schimbări de situaţii ca o telenovelă, Rousseff ar obţine duminică 40% din voturi, potrivit ultimelor două sondaje de campanie publicate joi seara, cu câteva ore înaintea ultimei mari dezbateri electorale, la TV Globo, urmărite de aproximativ 50 de milioane de telespectatori.

Atipica Marina Silva a avut o prestaţie spectaculoasă în campanie, asumându-şi candidatura din partea Partidului Socialist Brazilian (PSB), în locul aliatului său, Eduardo Campos, care a decedat în august într-un accident de avion. Ea a înregistrat cu până la zece puncte avans faţă de Rousseff, în cazul turului doi.

Însă această disidentă din cadrul PT - un fost ministru al Mediului (2003-2008) în timpul preşedinţiei lui Lula, şi o evanghelistă ferventă - s-a pliat în faţa contraofensivei dure a lui Rousseff şi puternicei maşini electorale a PT.

Născută într-o familie săracă din Amazonia, o regiune în care a muncit din greu, pe când era copil, la recoltarea latexului, Marina Silva se va califica în turul doi, cu 24-25% din voturi potrivit sondajelor.

Ea îşi păstrează astfel intact visul de a deveni prima preşedintă de culoare a Braziliei, în perspectiva unui tur doi echilibrat, în care va beneficia de noi votanţi şi de un timp de antenă egal celui al preşedintei.

- "Fără frică"

Dar mai întâi va fi nevoită să-l înfrunte pe Aecio Neves, candidatul Partidului Social-Democrat Brazilian (PSDB), rivalul istoric al PT, care a înregistrat o creştere între 19 şi 21% a intenţiilor de vot.

Candidaţii s-au livrat, pe TV Globo, la înţepături previzibile într-o dezbatere televizată care a încheiat campania electorală, ultima oportunitate de a influenţa alegătorii.

Rousseff a insistat asupra programelor sale de ajutorare socială a persoanelor sărace, foarte populare - cecul alimentar "Bolsa Familia", de care beneficiază 14 milioane de brazilieni, şi a celor 3,6 milioane de locuinţe populare aflate în construcţie sau care au fost livrate deja în cadrul "Minha Casa, Minha Vida".

Aecio Neves şi Marina Silva au criticat-o dur pentru gestionarea economiei, sancţionată prin creşterea inflaţiei (6,5%), patru ani de creştere lentă şi intrarea în recesiune a celei de-a şaptea economii mondiale în primul semestru.

Ei au încercat să o determine să se apere din cauza scandalului răsunător al mitei date unor parlamentari din cadrul majorităţii sale de către gigantul public în domeniul petrolier Petrobras.

Este vorba despre al doilea scandal de corupţie care pătează PT, după dosarul Mensalao - cumpărarea voturilor deputaţilor aliaţi în primul mandat al lui Lula.

Prezentată de către rivalii săi ca insuficient de pregătită pentru funcţie, Marina Silva i-a îndemnat pe brazilieni, la finalul dezbaterii, "să voteze fără frică!".

"Cine are mai multă experienţă şi capacitate să continue acţiunea întreprinsă? De compromis real cu muncitorii şi de determinare în a întreprinde reformele necesare?", i-a întrebat, pe un ton ferm, Dilma Rousseff.

În total, 142,8 milioane de alegători brazilieni sunt chemaţi să aleagă preşedintele, dar şi pe cei 27 de guvernatori, 513 deputaţi federali, 1.069 de deputaţi regionali şi 27 de senatori (o treime din mandate) dintre peste 26.000 de candidaţi.

Rezultatul alegerilor legislative, disputate, în acest scrutin proporţional, va fi cunoscut încă de duminică.

Zeci de mii de poliţişti vor fi mobilizaţi cu scopul de a garanta securitatea operaţiunilor de vot.

La Rio de Janeiro, efectivele vor fi dublate în comparaţie cu situaţia normală, la 22.253 de oameni, după o serie de atacuri armate în mai multe favele "pacificate", soldate în ultima perioadă cu cinci morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici