Diplomat iranian, arestat la Cairo pentru spionaj

Un diplomat iranian a fost arestat la Cairo, în urmă cu câteva zile, pentru spionaj şi este interogat de Parchetul pentru securitatea statului, a anunţat duminică agenţia oficială egipteană Mena.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Diplomat iranian, arestat la Cairo pentru spionaj

Diplomat iranian, arestat la Cairo pentru spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O sursă judiciară a confirmat pentru AFP arestarea sa, care a fost însă dezminţită de secţia pentru interese iraniene din Cairo.

"Parchetul pentru securitatea statului a început astăzi ancheta cu diplomatul iranian Qassem al-Hosseini, care lucrează la secţia pentru interese iraniene din Cairo", a afirmat Mena.

Hosseini, care a fost arestat în urmă cu câteva zile, este acuzat de "spionaj în favoarea unui stat străin (Iran) cu scopul de a prejudicia interesele Egiptului".

Potrivit anchetei preliminare, diplomatul strângea "informaţii despre Egipt, referitoare la ultimele evenimente petrecute în ţară şi condiţiile pe care le traversează, apoi le trimitea serviciilor de informaţii iraniene".

Secţia pentru interese iraniene din Cairo a dezminţit aceste informaţii.

"El se află la ambasadă în momentul în care vă vorbesc. Nu s-a întâmplat nimic de acest fel, el nu a fost arestat", a declarat un reprezentant al secţiei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

AFP a cerut să discute cu Hosseini dar acesta nu a putut fi contactat.

Egiptul şi Iranul nu dispun decât de secţii pentru interese după ce Teheranul a rupt relaţiile diplomatice cu Cairo în 1980, după Revoluţia islamică, pentru a protesta faţă de încheierea, în 1979, a unui acord de pace între Egipt şi Israel.

Cele două ţări au avut relaţii tensionate în ultimele trei decenii, dar după căderea regimului lui Hosni Mubarak în februarie, declaraţiile privind o reluare a relaţiilor s-au multiplicat de ambele părţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici