- Home
- Externe
- LONDRA, (25.10.2018, 21:37)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diplomat UE, pentru FT: Cererea de revocare a lui Lazăr, „un alt eveniment negativ” produs în România. Avertismentele nu au avut efect
Cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului-general, Augustin Lazăr, reprezintă "un alt eveniment negativ" produs în România, o situaţie care demonstrează că avertismentele transmise de UE "nu au avut efectul dorit", afirmă un diplomat european citat de Financial Times.
Urmărește
1450 afișări
FT: UE intensifică criticile la adresa României /Diplomat UE: Avertismentele nu au produs efect
"Bruxellesul a intensificat criticile faţă de acţiunile României de reformare a sistemului judiciar, după ce Guvernul a lansat procedura de revocare a procurorului-general, Augustin Lazăr. Joi, Comisia Europeană a exprimat «preocupări» faţă de acţiunile împotriva lui Augustin Lazăr, pe care Bruxellesul l-a lăudat în trecut pentru activităţile împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv contra deturnării fondurilor UE. Acţiunea intervine după revocarea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu doar două luni înainte ca România să preia Preşedinţiei Consiliului UE", comentează editorialiştii Michael Peel şi Valerie Hopkins într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "UE intensifică criticile la adresa României din cauza situaţiei statului de drept / Disputa intervine după ce Bucureştiul a anunţat un plan de revocare a procurorului-general".
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
"Disputa dintre Bruxelles şi Bucureşti se înscrie în cadrul tensiunilor mai ample la nivelul Uniunii Europene din cauza presupuselor tendinţe spre autoritarism şi corupţie în unele state UE. Responsabilităţile României în calitatea de preşedinte al Consiliului UE începând din ianuarie vor include organizarea actualelor proceduri disciplinare împotriva Poloniei şi Ungariei din cauza presupuselor încălcări ale valorilor comunitare fundamentale", subliniază editorialiştii FT.
Bruxellesul a reacţionat la decizia ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat miercuri lansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr. Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat joi, conform FT, că statele membre UE şi partenerii internaţionali "au evidenţiat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea acestuia de a combate eficient corupţia au o importanţă majoră". "Procedurile solide şi independente pentru revocarea şi numirea procurorilor de rang înalt au fost permanent un element-cheie în recomandările noastre", a subliniat oficialul CE.
Un alt potenţial subiect de dispută între Guvernul României şi critici este prezentarea, în noiembrie, a raportului elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind activităţile Bucureştiului în combaterea corupţiei, notează FT.
Un diplomat UE a declarat, pentru cotidianul Financial Times, că procedura împotriva procurorului-general reprezintă "un alt eveniment negativ" produs în România, situaţie care arată că avertismentele adresate Bucureştiului "nu au avut efectul dorit".
"În urmă cu câteva zile, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, exprima dorinţa ca autorităţile române să ajungă la consens în privinţa acţiunilor anticorupţie înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE, sugerând că miza o reprezintă ambiţia României de a adera la Spaţiul european de circulaţie fără verificări la frontieră (Schengen)", subliniază Financial Times, amintind că reformele judiciare din România au fost criticate şi de Comisia Veneţia, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe