Diplomaţii britanici deţinuţi la Teheran, acuzaţi că au jucat un „rol remarcabil” în proteste
Agenţia i-a identificat după iniţiale şi susţine că unul dintre ei lucrase până de curând pentru postul de televiziune de stat Press TV, iar cel de-al doilea este o femeie iraniană. Se pare că trei dintre membrii personalului ambasadei Marii Britanii de la Teheran se află în continuare în detenţie, iar şase au fost eliberaţi de sâmbătă, ziua când au fost arestaţi.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene intenţionează să-şi retragă ambasadorii de la Teheran începând de la acest sfârşit de săptămână, dacă autorităţile iraniene refuză să-i elibereze pe diplomaţii britanici.
Pe fondul nemulţumirii crescânde a Europei faţă de arestarea personalului ambasadei Marii Britanii, diplomaţi de rang înalt ai UE au declarat că "în următoarele zile" va avea loc un protest diplomatic coordonat.
"Statele membre se concentrează acum foarte mult asupra ideii unei retrageri coordonate a ambasadorilor la acest sfârşit de săptămână dacă iranienii nu fac niciun gest", a spus un diplomat european. "Trebuie să vedem că aceşti (angajaţi) sunt eliberaţi până cel mai târziu vineri", a declarat el.
Un alt oficial de rang înalt dintr-un stat membru al Uniunii a confirmat iminenţa unui protest diplomatic, afirmând: "ne gândim să acţionăm în ziua de vineri sau la sfârşitul săptămânii. Ştim că cu cât aceşti oameni sunt reţinuţi mai mult timp, cu atât mai greu le va fi iranienilor să schimbe situaţia creată prin arestarea lor".
Chestiunea va fi discutată şi la reuniunea informală de vineri a directorilor generali pentru afaceri politice din ţările UE, care se vor întâlni la Stockholm.
Iranul a acuzat Occidentul – în special Statele Unite şi Marea Britanie – pentru cea mai mare revoltă internă de după Revoluţia Islamică din 1979.