Diplomaţii EXPULZAŢI din Republica Moldova ar fi AGENŢI secreţi care recrutau combatanţi pentru conflictul din Ucraina/ Ce răspuns dă Rusia

Cei cinci diplomaţi ruşi expulzaţi recent din Republica Moldova sunt suspectaţi de agenţiile secrete moldovene că ar fi agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi ar fi recrutat combatanţi pentru conflictul separatist din estul Ucrainei, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Urmărește
2084 afișări
Imaginea articolului Diplomaţii  EXPULZAŢI din Republica Moldova ar fi AGENŢI secreţi care recrutau combatanţi pentru conflictul din Ucraina/ Ce răspuns dă Rusia

Diplomaţii EXPULZAŢI din Republica Moldova ar fi AGENŢI secreţi care recrutau combatanţi pentru conflictul din Ucraina

Guvernul din Republica Moldova a anunţat pe 29 mai expulzarea a cinci diplomaţi ruşi, fără a explica decizia. Premierul Pavel Filip s-a limitat a declara doar că au fost "motive întemeiate". Hotărârea a fost criticată dur de preşedintele prorus Igor Dodon şi a atras expulzarea a cinci diplomaţi moldoveni din Rusia.

Potrivit surselor citate, cei cinci diplomaţi ruşi erau agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU), iar agenţiile secrete moldovene suspectează că efectuau recrutări de combatanţi din regiunea autonomă Găgăuzia pentru a-i trimite în regiunile din estul Ucrainei unde are loc conflictul separatist.

Informaţiile nu pot fi verificate din alte surse. Ministerul rus de Externe şi Ministerul rus al Apărării au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Întrebat de agenţia Reuters dacă cei cinci diplomaţi erau agenţi GRU, un purtător de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe a afirmat că erau diplomaţi, fără a oferi detalii.

MAE rus: Acuzaţiile la adresa diplomaţilor ruşi expulzaţi din Republica Moldova sunt lipsite de fundament

Acuzaţiile potrivit cărora diplomaţii ruşi expulzaţi din Republica Moldova ar fi recrutat combatanţi separatişti sunt "vorbe goale", a reacţionat Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

"Este vorba de vorbe goale, nesusţinute de nicio faptă", a declarat Grigori Karasin.

"Diplomaţii îşi desfăşurau activităţile în conformitate cu atribuţiile oficiale, participând la contacte militare bilaterale", a precizat Karasin.

Peste 10.000 de persoane au murit în conflictul separatist izbuncnit în estul Ucrainei în 2014, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici