- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (27.04.2023, 11:44)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diplomatul român Cosmin Dinescu, desemnat şef al Misiunii UE în Republica Moldova
Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost desemnat şef al Misiunii UE în Republica Moldova, în urma unui proces de selecţie organizat la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă în ultimele săptămâni.
Urmărește
297 afișări
Diplomatul român Cosmin Dinescu, desemnat şef al Misiunii UE în Republica Moldova
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută alegerea actualului ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, în funcţia de Şef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission - EUPM), în urma unui proces de selecţie organizat la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă în ultimele săptămâni.
Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023, înfiinţarea acesteia fiind puternic susţinută de România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
EUPM este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova şi va funcţiona pentru o perioadă iniţială de doi ani.
Decizia de alegere a diplomatului român în această funcţie a fost anunţată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
,,Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist şi un diplomat cu experienţă, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care îşi propune să susţină Chişinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcţie deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât şi rolul-cheie al ţării noastre în susţinerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană şi pe realizarea reformelor democratice. În acelaşi timp, această reuşită este şi rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomaţiei române la nivel de lucru, dar şi ministerial, atât la Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre UE. A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună şi cu un rol esenţial în sprijinul consolidării rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova,” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
MAE reaminteşte că, la începutul acestei săptămâni, la Consiliul Afaceri Externe, la care a participat ministrul Bogdan Aurescu, diplomaţia română a reuşit să obţină, pe lângă decizia de creare a EUPM, acordul politic pentru crearea unui nou regim de sancţiuni, propus de ministrul român de externe la 20 februarie, privind persoanele şi entităţile care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania şi Letonia, a candidat pentru această poziţie alături de alte şapte persoane.
Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experienţă de două decenii şi jumătate în serviciul diplomatic românesc. De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croaţia (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din faţa Curţii Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, preşedinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţie Penală (2009).
MAE arată că activităţile Misiunii se vor concentra pe consolidarea capacităţilor, inclusiv posibilitatea de implementare de către EUPM a recomandărilor din evaluările privind riscurile ameninţărilor hibride în Republica Moldova. EUPM va fi, totodată, un instrument deosebit de util pentru pregătirea accelerată a Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Misiunea va sprijini, de asemenea, ameliorarea şi depăşirea vulnerabilităţilor accentuate ale Republicii Moldova, în contextul presiunilor crescute la care este supusă din partea Federaţiei Ruse.
Astfel, Misiunea UE va contribui la creşterea rezilienţei în sectorul de securitate, precum şi în combaterea ameninţărilor hibride, cibernetice şi a dezinformării, în acord cu nevoile exprimate de Chişinău şi susţinute puternic de România.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe