- Home
- Externe
- WASHINGTON, (16.10.2013, 08:43)
- Iuliana Enache
Direct sau indirect, conflictul din Irak a provocat moartea a 500.000 de persoane
Aproape jumătate de milion de civili irakieni au fost ucişi în perioada 2003-2011, potrivit unui studiu publicat marţi în Statele Unite, care ia în considerare atât decesele rezultate direct din conflict, cât şi consecinţele antrenate de acesta.
Urmărește
436 afișări
Direct sau indirect, conflictul din Irak a provocat moartea a 500.000 de persoane (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Această cifră este cu mult mai ridicată decât cei 115.000 de morţi civili irakieni înregistraţi de Iraq Body Count. Acest site, cu sediul în Marea Britanie, strânge date provenind din presă, spitale, surse guvernamentale şi ONG-uri.
Noul studiu, realizat de profesori universitari din Statele Unite şi Canada, în colaborare cu Ministerul irakian al Sănătăţii, se interesează nu numai de decesele provocate de conflict (lupte, asasinate, atentate), ci şi de morţii provocaţi de consecinţele sociale care decurg din confruntare, precum, spre exemplu, problemele de igienă.
"Orice creştere bruscă a ratei mortalităţii în Irak poate fi atribuită violenţei directe, dar o treime din aceasta poate fi atribuită unor factori indirecţi, precum deficienţele sistemelor de sănătate, de transport sau de comunicaţii", subliniază acest studiu apărut în revista PLoS Medicine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Cercetătorii au realizat un sondaj în rândul adulţilor din circa 2.000 de locuinţe din 100 de regiuni irakiene şi i-au intervievat în legătură cu circumstanţele morţii persoanelor din anturajul lor.
Potrivit acestor date aplicate la întreaga ţară, cercetătorii au putut estima că 461.000 de irakieni au murit în urma violenţelor sau consecinţelor lor, în perioada cuprinsă între invazia din martie 2003 şi jumătatea lui 2011.
Violenţele - lupte, atentate, asasinate - sunt responsabile de 70 la sută din aceste decese. O treime este atribuită factorilor indirecţi ai conflictului.
Invadat în martie 2003 de o coaliţie condusă de Statele Unite, Irakul a fost cuprins de un conflict interconfesional în 2006-2007 înainte de a se stabiliza şi a cunoaşte apoi noi intensificări ale violenţelor de la începutul anului.
În 35 la sută din cazuri, persoanele intervievate au atribuit moartea rudelor lor forţelor coaliţiei, iar în 32 la sută grupărilor militante armate.
În cazul în care violenţa nu era indicată direct drept cauză a morţii, problemele cardiace erau citate ca motiv pentru frecventele decese, fără îndoială din cauza deficienţelor grave ale sistemului de sănătate irakian, grav afectat de invazie.
Într-un articol ce însoţeşte studiul, Salman Rawaf de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează totuşi că rezultatele ar putea face obiectul unei dezbateri, atât timp cât aceste estimări "sunt marcate de incertitudine".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe