„Sperăm că după alegeri va fi formată o putere capabilă să facă faţă provocărilor (…), altfel Kîrgîzstanul riscă o degradare, chiar o diviziune”, a declarat Medvedev în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu omologul său american, Barack Obama, la Casa Albă.
„Suntem cu toţii îngrijoraţi că în aceste condiţii, radicalii pot ajunge la putere”, a continuat el. „Va trebuie astfel să rezolvăm aceleaşi problemele cu care ne confruntăm în alte regiuni, cum ar fi Afganistanul”, a declarat el.
Violenţele interetnice dintre kîrgîzi şi uzbeci din sudul Kîrgîzstanului au provocat moartea a 2.000 de persoane, potrivit preşedintelui interimar Rosa Otunbaieva.
„Autorităţile s-au dovedit incapabile să prevină ceea ce s-a întâmplat. În Rusia şi Statele Unite, vrem ca statul kîrgîz să îşi poată rezolva aceste probleme”, a continuat el.
Rusia, ca şi Statele Unite, dispune de o bază militară în Kîrgîzstan. Preşedintele Medvedev a declarat totuşi că Rusia nu intenţionează să trimită un contingent de pace în această ţară pentru a stabiliza situaţia.
„Rusia nu a prevăzut şi nu prevede să trimită un contingent de pace, deşi se desfăşoară consultări pe acest subiect”, a subliniat el.
Kîrgîzstanul organizează duminică un referendum constituţional considerat vital de Guvernul interimar dar care ar putea, potrivit experţilor, să genereze noi violenţe în această ţară instabilă.
În pofida recentelor confruntări interetnice, noile autorităţi au menţinut această consultare pentru a încerca să-şi acrediteze legitimitatea după ce au preluat puterea în aprilie, în urma unei revolte populare sângeroase care l-a înlăturat pe preşedintele Kurmanbek Bakiev.