Directorul general al Băncii Vaticanului şi adjunctul său au demisionat

Directorul general al Băncii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani şi adjunctul său, Massimo Tulli, şi-au prezentat demisiile, acceptate, luni, de comitetul de supraveghere al băncii şi comisia cardinalilor, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.

Urmărește
627 afișări
Imaginea articolului Directorul general al Băncii Vaticanului şi adjunctul său au demisionat

Directorul general al Băncii Vaticanului şi adjunctul său au demisionat

Funcţiile lor vor fi asigurate "interimar" de preşedintele IOR, Ernst von Freyberg, se precizează în comunicat.

"Amândoi au considerat că această decizie este în interesul IOR şi al Sfântului Scaun", iar comitetul de supraveghere al IOR şi comisia specială a cardinalilor (numită la 26 iunie de Papa Francisc) au "luat act de această decizie".

Acest anunţ intervine în timp ce o vastă anchetă a fost deschisă în septembrie 2010 asupra funcţionării IOR.

Benedict al XVI-lea, apoi succesorul său, Papa Francisc, au decis să facă ordine în IOR, numind succesiv noi oficial şi instaurând controale din ce în ce mai severe asupra acestui institut.

Ultimul scandal în care a fost implicat este acela în care un prelat al Sfântului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de poliţia italiană în cadrul acestei anchete. El este acuzat de spălare de bani şi corupţie.

Nunzio Scarano, care lucra la Administraţia patrimoniului sediului apostolic (APSA, organism care administrează bunurile Sfântului Scaun), ar fi încercat să repatrieze din Elveţia 20 de milioane de euro, "fructul unei fraude fiscale", cu ajutorul altor două persoane - un subofiţer membru al serviciilor de contraspionaj italiene şi un intermediar financiar. 

Potrivit comunicatului Vaticanului, "Ernst von Freyberg va fi însoţit în misiunea sa de Rolando Marranci în calitate de adjunct şi de Antonio Montaresi în noul post de «chief risk officer»".

"Sunt bucuros de numirile lui Rolando Marranci şi Antonio Montaresi, care sunt profesionişti excelenţi", a reacţionat von Freyberg, citat de comunicat.

"Din 2010, IOR şi conducerea sa au lucrat cu seriozitate pentru a pune structurile şi procedurile (IOR) în conformitate cu standardele internaţionale de luptă împotriva spălării de bani", a adăugat el.

"Deşi noi suntem recunoscători pentru rezultatele obţinute, este clar în prezent că avem nevoie de o nouă conducere pentru accelerarea ritmului acestui proces de transformare", a apreciat el. 

Consiliul de supraveghere a început un proces de selecţie pentru a numi un nou director general şi un director adjunct în viitorul apropiat, a precizat el.

Fondat în 1942 prin decret papal, IOR administrează 19.000 de conturi aparţinând, majoritatea, clerului catolic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici