Directorul OMS salută primele rezultate ale raportului de evaluare privind gestionarea gripei A/H1N1
Chan a explicat că experţii au răspuns la două întrebări – dacă a fost justificată măsura de decretare a unei pandemii şi dacă deciziile şi acţiunile OMS au fost influenţate în vreun fel de laboratoarele farmaceutice.
„Raportul exonerează OMS în ambele cazuri”, dă asigurări Chan.
Chan a recunoscut totuşi că OMS trebuie să gestioneze mai bine, aşa cum subliniază şi raportul, „potenţialele conflicte de interese”. Directorul OMS a admis că „definiţii rigide”, în special privind criterii de severitate neadaptate, au împiedicat gestionarea corespunzătoare a virusului porcin, aviar şi uman apărut în Mexic în 2009.
„Salut concluziile şi recomandările din acest document. Vom face tot posibilul pentru a-l pune în pratică. Dar trebuie să fiu tranşantă. Unele recomandări sunt mult mai uşor de aplicat decât altele”, a insistat Chan.
„Recomandările în privinţa OMS sunt relativ uşor de aplicat. În schimb, slăbiciunile unor sisteme mai largi sunt mai greu de rezolvat”, a sugerat Chan, referindu-se la problemele cu care s-a confruntat OMS la distribuirea vaccinurilor în statele în curs de dezvoltare.
În raportul preliminar publicat la jumătatea lunii martie, Comisia de evaluare a modului în care a fost gestionată epidemia gripei A/H1N1 a evidenţiat o serie de erori în materie de comunicaţii.