- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică a demisionat
Directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Gholamreza Aghazadeh, a demisionat din funcţie, a anunţat joi agenţia ISNA.
Directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică a demisionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
El şi-ar fi prezentat demisia în urmă cu 20 de zile preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care a acceptat-o.
"În cadrul unei convorbiri cu Aghazadeh (...), acesta a confirmat informaţia" privind demisia sa, potrivit ISNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Motivul demisiei nu a fost precizat, însă gestul survine în contextul presiunilor crescânde pentru ca Teheranul să renunţe la ceea ce occidentalii bănuiesc a fi ambiţii nucleare militare.
În vârstă de 60 de ani, Aghazadeh s-a aflat în fruntea OIEA, instanţa însărcinată cu dezvoltarea programului nuclear civil iranian, din 1997 şi este considerat principalul responsabil al dezvoltării iraniene în domeniul nuclear.
El a fost numit de fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami, dar şi-a păstrat funcţia şi după venirea la Putere a ultraconservatorului Ahmadinejad, în 2005.
Gholamreza Aghazadeh, care a fost ministru al Petrolului în perioada 1985-1997, a renunţat şi la funcţia de vicepreşedinte, adaugă ISNA.
Demisia s-ar putea înscrie în seria de schimbări aşteptate cu ocazia alcătuirii, luna viitoare, a noului Guvern, ca urmare a realegerii, în luna iunie, a lui Mahmoud Ahmadinejad.
De când a fost numit la conducerea OIEA, Iranul a construit uzina de conversie a uraniului de la Ispahan (centru), precum şi pe cea de îmbogăţire a uraniului de la Natanz.
El este considerat în acelaşi timp autorul dezvoltării centralei nucleare de la Bushehr, construită în prezent de ruşi în sudul Iranului.
Teheranul afirmă că programul său nuclear nu are decât obiective civile, însă occidentalii sunt convinşi că este vorba şi despre scopuri militare, iar ONU a impus sancţiuni Iranului.
Statele Unite şi alte ţări au oferit Iranului o soluţie negociată a conflictului. Dar secretarul de stat american, Hillary Clinton, a avertizat Teheranul că această ofertă nu va dura la infinit şi a apreciat că "a sosit timpul de a trece la acţiune" pentru a găsi o soluţie.
Şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, a adăugat, miercuri, că şi Europa va trebui să facă alegeri dificile în lunile viitoare.
Delimitându-se de politica predecesorului său George W. Bush, preşedintele american, Barack Obama, a oferit Iranului calea dialogului.
"Ştim până în ce punct a avansat programul nuclear (iranian - n.red.) şi mai ştim că refuzul de a discuta cu Republica Islamică nu a reuşit să oprească drumul iranian către arma nucleară", a spus Hillary Clinton.
"Înţelegem însă şi că este important să încercăm să dialogăm cu Iranul şi să oferim liderilor săi o alegere clară: fie doresc să devină membri responsabili ai comunităţii internaţionale, fie vor să continue pe calea izolării".
Miniştrii Afacerilor Externe ai G8 se vor reuni, la 24 septembrie, la New York, pentru a discuta despre dosarul nuclear iranian.
După reuniunea de săptămâna trecută a liderilor G8, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manuchehr Mottaki, a reamintit că Teheranul pregăteşte un set de propuneri pe care să le discute cu comunitatea internaţională, fără a preciza însă un calendar în acest sens.
Iranul anunţase la 15 aprilie că pregăteşte mai multe propuneri pentru negocierile cu Marile Puteri însă responsabilii de la Teheran au declarat în mai multe rânduri că refuză să discute despre programul lor nuclear.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO